0:60

Efter reklamen: 5 kvinnor som förändrar världen just nu

(0:60)

Att kvinnliga flygvärdinnor ska ha en jobbuniform med höga klackar och tajt kjol är något som många har sett som helt självklart sedan de kommersiella flygningarnas start. De senaste åren har allt fler börjat ifrågasätta de sexistiska skillnaderna mellan manliga och kvinnliga flygvärdinnors jobbkläder på flera flygbolag.

På ukrainska flygbolaget SkyUp har man nu valt att ta tag i problemet och ändra jobbuniformen för sina flygvärdinnor. Istället för tajt kjol och höga klackar är det nu en kostym med lös passform samt sneakers som gäller för personalen ombord.

Resor utomlands i höst – det här gäller

För CNN berättar SkyUp-flygvärdinnan Alexandrina Denysenko att hon under ett arbetspass sällan har en minut över, och att hennes ben och fötter är svullna efter att ha jobbat – något som gör det extra jobbigt att bära klackar.

– Skor med klackar är vackert, jag argumenterar inte mot det, men fötterna gör ont och svullnar mot slutet av dagen. Sneakers är coola.

Därför byter de uniform

Det finns också många praktiska anledningar bakom uniformsbytet – ska flygvärdinnorna hantera en nödlandning är det mycket lättare att göra det i byxor och sneakers.

– Gud förbjude, men om besättningen måste göra en nödlandning på vatten och evakuera kan klackar förstöra stegen och det blir inte så bekvämt att simma i kjol, säger flygvärdinnan.

Så reser du smart med bara handbagage – bästa packningstipsen

Flygbolaget säger att de ville ta bort de konservativa elementen i jobbuniformen för flygvärdinnorna.

Flygvärdinnorna har sneakers från Nike.

– Vi har upptäckt att trots det faktum att bilden av den kvinnliga flygvärdinnan är väldigt romantiserad, så kräver deras jobb mycket fysisk träning.