Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Forskning: Därför tröttnar du på allt du har i garderoben

14 maj, 2018 
AvNanna von Knorring
Svämmar din garderob över av kläder men du känner ändå att du aldrig har något att ha på dig? Du är långt ifrån ensam. Men forskare kan ha hittat en möjlig förklaring till problemet.
Annons
Fem byxor som kommer trenda 2021Brand logo
Fem byxor som kommer trenda 2021

En välfylld garderob med allt från basplagg till härliga färgklickar – men ändå känner du att du inte har någonting att ta på dig. Är det ett bekant scenario för dig? Då kan forskare ha en möjlig lösning på ditt problem.

En amerikansk studie menar nämligen att vi tröttnar snabbare på våra kläder om vi använder dem i flera olika sammanhang. Om du exempelvis använder en klänning både till jobbet, på semestern och när du går ut med dina vänner så löper du större risk att tröttna på plagget, än om du bara använder den på jobbet.

Studien publicerades i Journal of Marketing Research år 2015 och studieförfattarna är från University of Florida och Duke University. Forskarna genomförde flera studier med samma resultat och menar att vi ofta använder samma produkt för flera olika sammanhang och att vi då tenderar att tröttna på plagget, accessoaren eller prylen i fråga.

Forskarna tittade bland annat på hur användningen påverkade konsumenters åsikt om produkten. Att en produkt gick att variera på flera olika sätt, exempelvis som ett par sneakers, fick konsumenter att känna att de inte använde produkten lika ofta jämfört med om den användes till något mer specifikt.

Annons

Saker som vi bara använder vid specifika tillfällen, exempelvis den där snygga sommarklänningen till den efterlängtade festen, tenderar vi alltså att gilla mer.

Om du tror att studiens resultat kan vara anledning till dina klädkriser kan det vara en idé att jobba efter kategorier inom din egen garderob och sortera kläder enligt jobb, semester, fest och plagg du har på dig på fritiden.

Annons