Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Stylistens bästa modetips: ”Låter banalt men det är så viktigt”

04 jan, 2024 
AvSara Löf Nyqvist
FotografPeter Knutson/SVT
hedvig andér modetips
Från scen- och tv-produktion till kostymchef på dramaten och nu, sedan tjugo år tillbaka, stylist i SVT:s Go’kväll. Hedvig Andér har alltid älskat mode och i dag är hon både designer, föreläsare, författare och det hon kanske är mest känd för – stylist.
– Kläder är det bästa som finns, det är så mycket mer än det man tar på sig, säger hon.
Annons
Vintageskola: Så gör du de bästa second hand-fyndenBrand logo
Vintageskola: Så gör du de bästa second hand-fynden

Hedvig Andér började sin karriär som kostymdesigner på 80-talet och har sedan dess arbetat som kostymdesigner, kostymchef på Dramaten, författare med boken ”Hitta din stil med Hedvig” och startat klädmärket Hedvig Stockholm. Men hon är kanske mest känd som stylist i SVT:s Go’kväll – något hon jobbat med sedan 20 år tillbaka.

Enligt Hedvig handlar inte alltid mode om att följa trender, utan att våga klä sig personligt.

– Mode är något individuellt. Så fort man ansträngt sig så är det både modigt och mode. Det handlar om att ge sig själv den uppskattningen, att klä sig snyggt för sin egen skull, för att man är värd det, säger hon.

Hedvig Andér mode kjol
Hedvig Andér i en fin sommarlook!

När det kommer till Hedvigs egen garderob är klänningen och kjolen två favoritplagg som hon använder året om.

Annons

Jag är ganska lång och det passar min kroppsform. Klänning är så himla praktiskt, ett plagg och sen är man klar, året om! På vintern har jag tjocka strumpbyxor och grova kängor eller stövlar till. Ibland kör jag långkofta eller väst utanpå klänningen, lite lager på lager.

Har du något tips till någon som vill hitta en ny stil?

Go for it! Det värsta som kan hända är att du får en komplimang. Det är helt ofarligt, bara roligt! Men man ska aldrig gå ut genom dörren och känna sig utklädd, man måste känna sig trygg i det man har på sig, säger hon och fortsätter:

Sträck på dig och visa vem du är! Och ge inte upp för att du går i pension, tvärtom! Din garderob ska vara som ett välfyllt kylskåp – har man bra råvaror i kylen så kan man laga god mat, har man bra kläder i garderoben så kan man klä sig fint. Materialet måste finnas där och allt ska komma till användning.

Hedvig har stylat hundratals personer och något hon ofta stöter på i sitt yrke är kvinnor med dålig självkänsla.

Annons

Det roligaste är att styla en person så att personen i fråga inte längre ser ”felen” man sett i så många år. Att plötsligt är de som bortblåsta för att man valt rätt typ av kläder som passar både kroppsform och personlighet, för det hör ihop. Många kvinnor har dålig självkänsla och tänker att det är fel här och där, men jag lyssnar inte till det. Jag utgår från helheten, från topp till tå!

Hedvig Andér stylingtips

Tre stiltips från Hedvig

1. Köp kläder som passar din kroppsform!

– Låter banalt men det är så viktigt. Det är så vanligt att man tror sig se ut på ett sätt och så köper man för stort, för långt eller för trångt. Man måste köpa kläder till den som man är precis här och nu, inte tänka att man ska gå ner fem kilo. Utgå från den kropp du har och se den som en tillgång!

Annons

2. Köp kläder i rätt färgskala.

– Man ska köpa plagg i en färgskala som man passar och trivs i, och det är bara du själv som kan avgöra vilken det är. Trivs du i en färg så bär du upp den! Köp inte en färg bara för att det är halva priset på reapriset, då blir det aldrig bra.

3. Köp kläder som speglar din stil.

– Fundera på vem du är, både på insida och utsida och vad vill du utrycka. Vem vill du vara om du möter dig själv i en korridor? Många fokuserar på vad som är modernt, men det är inte det som är det viktigaste. Kläderna berättar vem du är!

Hedvig Andér

Ålder: 64 år.

Familj: Make och två barn.

Bor: Ekerö i Stockholm.

Aktuell: SVT:s Go'kväll, flertalet föreläsningar och butikevents.

Annons