Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Guide: Så tar du hand om dina plagg i kashmir

29 sep, 2017 
AvNanna von Knorring
Klä dig i kashmir för att slippa frysa i vinter. Kashmirplagg är ofta något dyrare, men med rätt vård kan de hålla sig fina i många år. Här är guiden för att du ska lyckas hålla dina favoriter i toppskick.
Annons

Kashmir – så vårdar du dina plagg

Vad är väl hösten och vintern utan alla mysiga tröjor, kappor, mössor och halsdukar att värma sig i? Kashmir är ett populärt, varmt och mjukt material som håller sig fint betydligt längre än andra, billigare material. Materialet kräver dock rätt vård för att hålla sig fint säsong efter säsong.

Här följer den kompletta guiden för hur du ska tvätta, torka, vårda och förvara dina kashmirplagg. De flesta av råden nedan går dessutom att applicera på andra finstickade favoriter som du redan har i garderoben.

Tvätta kashmir-textilen

En tröja i kashmir bör inte tvättas allt för ofta, ibland kan det räcka med att tvätta fläckar och vädra tröjan. Dock bör den tvättas med jämna mellanrum, eftersom smuts och små partiklar kan locka till sig klädmalar.

Annons

Tvätta och skölj tröjan för hand med ljummet vatten i ett rent handfat. Använd en liten mängd milt tvättmedel, gärna ett som är speciellt framtaget för kashmir, alternativt en liten mängd baby schampo. Tröjan ska aldrig vridas, pressa den istället försiktigt när du tvättar den.

Om du inte har tid att tvätta för hand kan många kashmirplagg tvättas i maskin, förutsatt att du använder ett skonsamt ullprogram.

Torka kashmir

Pressa ut det överflödiga vattnet ur tröjan och lägg den på en torr handduk på en plan yta. Rulla upp handduken till en rulle och tryck lätt för att få ut överflödigt vatten innan du rullar ut den och formar tröjan. Låt tröjan torka på en plan yta, häng aldrig upp den eftersom tyngden av vattnet kommer tänja ut tröjan.

Vårda dina plagg

Även de finaste kashmirplaggen blir noppriga, vilket beror på att fibrer lossnar och formar små bollar av textil. Det sker ofta på områden som gnuggas mot något, exempelvis på tröjärmarna. För att bli av med nopporna kan du använda en ullkam eller plocka bort dem för hand.

Annons

För att hålla din favorittröja fin bör du inte bära den varje dag, utan låta den vila ett par dagar mellan varje användning. Undvik att kombinera dina kashmirplagg med vassa smycken eller grovt läder som kan slita på det fina tyget.

Förvara kashmir

En stickad tröja mår bäst av att inte hängas upp på en galge, utan bör istället vikas. Det beror på att tröjan töjer när den hänger, speciellt vid axelpartiet, vilket leder till att den tappar sin passform.

Se till att byrålådan eller hyllan i din garderob är torr och ren innan du förvarar dina kashmirplagg. Lägg ner cederträ, lavendel eller andra milt doftande produkter som håller klädmalar borta. Glöm inte att byta ut dem då och då eftersom doften försvinner med tiden. Du kan även förvara kashmirplaggen i en klädpåse som håller damm, malar och andra kryp på avstånd.

Källor: Madewell, Telegraph, WSJ

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons