Det går faktiskt att tvätta kashmirplagg även om de är ömtåliga. Det går bra att rengöra mindre fläckar oftare, men hela tröjan ska också tvättas med jämna mellanrum.

Gör så här:

1. Tvätta kashmirtröjan i ljummet vatten. Om du tvättar i handfatet, se till att det är rengjort från sminkrester och annat som kan ha fastnat i handfatet innan du sätter igång. Använd en liten mängd av ett milt tvättmedel (även baby schampo fungerar) och blanda ordentligt innan du lägger ner tröjan i vattnet. Se till att blöta hela tröjan innan du byter ut vattnet och rengör sedan noga från tvättmedel. Vrid inte tröjan och dra inte heller i den medan du tvättar för hand, den riskerar då att tappa sin ursprungliga form.

tvattrad

Vrid inte kashmirtröjan när du tvättar den, den riskerar då att tappa sin form.

2. När du ska torka kashmirtröjan gäller det att inte vrida ur vattnet när du är klar. Vik i stället ihop tröjan och ”pressa” försiktigt ut vattnet. Tröjan ska inte bli torr, utan du ska bara få ut det överflödiga vattnet.

3. Lägg kashmirtröjan på en torr och ren handduk på golvet och forma tröjan så som den såg ut innan tvätten. Rulla ihop handduken och tröjan nerifrån och upp.

4. När tröjan och handduken är ihoprullade, pressa några gånger för att få handduken att suga upp vatten från tröjan. Rulla ut och forma tröjan igen. Vid det här skedet har du fått bort det mesta av vattnet, men för att tröjan ska torka och samtidigt hålla sin form måste den torka liggandes. Hänger du upp tröjan på en galge riskerar den att tappa formen.

kashmirtrojor

Ta hand om din kashmirtröja för att få den att hålla säsong efter säsong.

5. Förvara dessa tröjor vikta i ditt klädskåp i stället för att hänga upp dem. När tröjan hänger riskerar den att töja vid axlarna, vilket resulterar i att den inte sitter lika bra på kroppen som den gjorde när du köpte den.

Vid svårare fläckar…

Om din älskade tröja blivit ordentligt nerfläckad och handtvätten inte biter på den går det även att kemtvätta den.

Källa: GQ
Foto: Shutterstock

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: