adidasparley

Skräp och plaster som används av människan hamnar ofta i slutändan haven. I till exempel Stilla havet flyter det runt stora öar av plast, enligt Världsnaturfonden, WWF. Eftersom plasterna inte bryts ner driver skräpet runt i flera år och skadar de levande djuren. Görs ingenting nu finns det enligt WWF en överhängande risk att det år 2050 finns mer plast än fisk i världshaven.

I ett led att minska nedskräpningen i haven har Adidas i samarbete med organisationen Parley lanserat en löparsko, Ultraboost Uncaged, som är tillverkad av plastflaskor och annat plastskräp som samlats in på Maldiverna. För att tillverka ett par går det åt elva pet-flaskor, skosnörena och delar av sulorna är i sin tur tillverkade av återvunna material. Adidas har som mål att en miljon exemplar av skor med återvunnen havsplast ska ha tillverkats innan slutet av 2017.

Sedan tidigare har Adidas även en kollektion med fotbollströjor och strumpor i återvunna material, senast i helgen bar spelarna i Bayern München matchtröjor ur Adidas Parley-kollektionen.

Läs även!
Så kan du hjälpa miljön genom KappAhl

Gunhild Stordalen: Jag förälskade mig i miljömässigt fel man

Mest läst