Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Hedda Stiernstedt: "Jag är inte rädd för att testa något nytt"

16 maj, 2019 
AvMalin Karlberg
hedda stiernstedt
Skådespelaren och modeälskaren Hedda Stiernstedt lanserar sitt första designsamarbete – en solglasögonmodell för Nividas. Femina fick en pratstund med stjärnan om hennes stilintresse, den kommande specialsäsongen av "Vår tid är nu" – och om att ha Sveriges vackraste strand som designinspiration.
Annons

Hedda Stiernstedt ringer in till redaktionen från Alingsås, där hon har lunchrast från inspelningen av långfilmen ”Min pappa Marianne” med Rolf Lassgård och Lena Endre. Hon befinner sig bara 40 minuter från Göteborg, dit hon återvänder i höst för att spela in en specialsäsong av SVT:s succéserie ”Vår tid är nu” – en nyhet som mottogs med jubel från den hyllade seriens tittare. Och just nu är hon aktuell med designsamarbetet ”Nividas x Hedda”, där hon lanserar en ekologisk solglasögonmodell i fyra nyanser.

– Jag är väldigt modeintresserad och detta kändes som något jag kunde stå för till 100 procent. De är ekologiska och tillverkade i biologiskt nedbrytbart acetat, så miljövänligt det går, så det kändes helt rätt. Jag spenderar mycket tid med att ha klimatångest och tycker att det är viktigt att prata om, berättar hon.

Designen är ett avsteg från Nividas vanligtvis lite unisex-betonade stil – Hedda ville skapa en mer feminin båge.

Annons

– Den skulle kännas som en modern tappning på en klassisk filmstjärnebåge, en lite kantigare kattbåge som samtidigt kändes stilren. Och stora, så att man kan gömma sig bakom dem.

Men nog känner väl fansen igen henne på stan även om hon försöker dölja ansiktet bakom ett par stora solglasögon?

– Åh, det är inte därför jag vill gömma mig! Det ville jag göra långt innan jag började jobba som skådespelare. Solglasögon är ett perfekt sätt att skärma av sig från världen. Jag tror att alla kan känna så – att man vill ha ett extra skydd och gömma sig från folk ibland. Eller att man är trött men ändå vill se snygg ut.

hedda stiernstedt
Solglasögonen finns i två enfärgade och två mönstrade utföranden. Se hela kollektionen här.

Bågarnas fyra nyanser har fått sina namn från platser som betytt mycket för Hedda.

– Kristinebergsvägen är jag uppvuxen på. Rue Debelleyme är gatan jag bodde på i Paris en period innan jag började med skådespeleri. Jag delade en madrass på golvet med en kompis och stal utemöbler som jag hade inomhus. Trancoso är en paradisisk plats i Bahia i Brasilien där en vän till mig har hus. Där tog jag den längsta semestern i mitt liv, jag bara gled runt med en kokosnöt och tog en paus från livet. Och Norsta Auren är en strand på Fårö, kanske den vackraste platsen på jorden. Jag tillbringade jag många barndomssomrar i ett litet torp på Fårö och Norsta Auren var mina föräldrars favoritstrand. Ingmar Berghamns hus ligger där, så det är också en liten flirt till en av mina favoritfilmer, Persona. Jag tänker mig att Bergmans kvinnor glassat runt där i ett par stora solglasögon.

Annons

Sin modestil beskriver Hedda som ”en vild blandning”.

– Den är verkligen inte spikrak, den tar sig alla möjliga uttryck och är ganska lekfull. Allt från att bara ha på mig jeans och t-shirt till att verkligen brassa på. Jag älskar maskulina kläder, de flesta av mina jackor är i herrmodell, men jag tycker också det är otroligt med riktigt feminina färger och mönster. Jag är inte rädd för att testa något nytt, säger hon.

Hon klär sig gärna i nordisk design, då hon tycker att de danska och svenska modemärkena levererat väldigt starka kollektioner de senaste åren. Favoriterna just nu heter Ganni, Samsøe & Samsøe, Baum und Pferdgarten och Rodebjer. Så blir en klädkollektion hennes nästa designsamarbete?

– Man ska aldrig säga aldrig, det är inget jag stänger dörren för, säger Hedda.

hedda stiernstedt
Hedda blir ofta igenkänd på stan – med eller utan solglasögon – men tar uppståndelsen med ro: ”Folk är så snälla, hittills har det varit positivt.”

Snart är det dock dags att stänga dörren till megasuccén ”Vår tid är nu” – ännu än gång. I augusti börjar inspelningen av specialsäsongen som utspelar sig under sommaren 1951 – i glappet mellan säsong 1 och 2 – och följer kärlekshistorien mellan Heddas rollkaraktär Nina Löwander och kökspojken Calle.

Annons

– Jag har tänkt att det varit slut så många gånger, men det fortsätter gång på gång. Men det ska bli jättekul att få ses igen hela gänget, vi har blivit som en familj, säger Hedda.

Men innan dess ska hon hinna med att ha semester – och sova ut.

– Det känns som att jag inte har sovit på ett halvår. Jag ser fram emot att träffa nära och kära som jag inte sett på länge. Semestern är inte helt spikad, men förhoppningsvis blir det Gotland och Italien.

Så vad blir årets semesteruniform?

– Varje år när jag ska ha semester med vännner brukar jag säga: ”Och så är klädkoden The talented mr Ripley”, berättar Hedda med ett skratt. Lätta, ljusa material – flickigt på något sjukt sätt. Jag som brukar vara så oflickig.

 

NAMN: Hedda Stiernstedt
ÅLDER: 31 år
BOR: Stockholm (”Fast jag har spenderat betydligt mer tid i Göteborg de senaste åren”)
FAMILJ: Sambon Alexis Almström
GÖR: Skådespelare
AKTUELL: Med solglasögonkollektionen Nividas x Hedda

FOTO Cornelia Wahlberg

Läs mer:

Annons