Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Höstens trendigaste plagg är en klassiker – historien bakom

23 aug, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Höstens trendigaste plagg är den krispigt vita skjortan. Femina berättar historien bakom plagget som de flesta redan har hemma i garderoben.
Annons
Det bästa säsongslösa modet - plagg som funkar året runtBrand logo
Det bästa säsongslösa modet - plagg som funkar året runt

Den går att styla med allt. Jeansen, kostymbyxan, den korta kjolen, midikjolen, shortsen... Och ja, den är lika snygg till vardag som till fest. Höstens snyggaste kombination är förstås med jeans eller en kort kjol och loafers (gärna med strumpor i). Perfekt både till kontoret och till after worken med vännerna. Pricken över i: de klarröda läpparna! Det bästa av allt är dessutom att de flesta av oss redan har den hemma i garderoben.

Så, vad talar vi då om? Den vita skjortan, förstås. Höstens nyckelplagg nummer ett! Den kallas nyckelplagg just eftersom den, så att säga, låser upp resten av garderoben, och går att kombinera med det mesta.

Annons

Historien bakom den vita skjortan

Den vita skjortan bär på ett stycke modehistoria. Fösta gången den vita skjortan hamnade i rampljuset var redan på 1700-talet då den franska kungligheten Marie Antoinette bar just en sådan, dock med volanger, på ett porträtt. Målningen väckte stor uppståndelse, främst eftersom många menade att den vita skjortan var ett underklädesplagg. Att plagget var gjort i bomull fick dessutom många att höja på ögonbrynen. De flesta kungligheter valde mer exklusiva material, som siden. Marie Antoinettes materialval, bomull, startade dock en bomullstrend som fick ödesdigra följder.

– Marie Antoinette gjorde bomull eftertraktat, förklarar Harpers Bazaar.

Annons

– Teknik och slavarbete gjorde materialet överkomligt. Överkomligheten ökade önskvärdheten, vilket resulterade i en ännu högre efterfrågan, vilket i sin tur ökade massproduktionen så att priset sjönk ytterligare.

Under hela nästa århundrade var Marie Antoinettes påverkan på bomullsindustrin betydande, vilket förändrade tillverkningsindustrin. Den vita skjortan, som vi känner den, bars dock bara, då, av män. Och så förblev det. Faktiskt ända fram till 1900-talet. Där och då förknippades den med, och blev en symbol för, den rike gentlemannen. Den vita färgen signalerade en renhet, att man inte arbetade och att man hade råd att tvätta. På 1920-talet började även kvinnor bära den vita skjortan, mycket tack vare Coco Chanels inverkan på unisexmodet.

Annons

Den vita skjortan i populärkulturen

Under åren har den vita skjortan fått draghjälp av otaliga kända ansikten. På 1940-talet bars den av kända kvinnor som Katharine Hepburn, Ava Gardner, Marlene Dietrich och Lauren Bacall. Under senare år har den också stylats mer maskulint, av exempelvis Patti Smith (som bar den med en smal slips); Diane Keaton (som matchade den med väst i Annie Hall); Kim Basinger (som bar den överdimensionerad i filmen 9 och en halv vecka); och Uma Thurman (som hade den uppknäppt med skräddade svarta byxor i Pulp Fiction).

Annons

Den kastades över en klänning i Pretty Woman, knöts i midjan i Dirty Dancing och bars utan något annat av Angelina Jolie i Mr and Mrs Smith. Den vita skjortan innehar onekligen en första plats som trendplagg på vita duken.

Också i modevärlden, och på catwalken, har den vita skjortan en given plats. På 1990-talet sågs den hos mer minimalistiska märken som Calvin Klein och DKNY, och senare har den synts flitigt hos bland annat Jil Sander och Phoebe Philos Celine.

Annons

Såväl kungligheter som andra it-girls och stjärnor har älskat den vita skjortan under åren. Carolyn Basette Kennedy gjorde den avslappnade vita skjortan till en del av sin uniform, liksom Meghan, hertiginnan av Sussex.

Sharon Stone bar den på Oscarsgalans röda matta 1998 (tillsammans med sin mans Gap-tröja med sin Vera Wang-kjol), en väg som Julia Roberts och Emma Watson sedan dess har följt.

Annons

Andra kända ansikten som satt stilen i vitt är Kate Moss, Naomi Campbell, Marilyn Monroe, prinsessan Diana, Victoria Beckham, Rihanna, Zendaya och Amal Clooney. På hemmaplan i Sverige bärs den vita skjortan inte minst av Emilia de Poret och Ebba Kleberg von Sydow – som verkligen gjort den vita skjortan urtrendig och perfekt scandi chic. Kort sagt: den vita skjortan är en garderobsfavorit att räkna med. Inte bara i höst utan alltid.

– Vi kommer aldrig att tröttna på en klassisk vit skjorta eftersom den kan stylas på så många olika sätt, säger Heather Gramston, chef för inköp av damkläder på Browns.

Annons

– Det fungerar riktigt bra med en smoking, ett par blå jeans, en kjol, ett par shorts – och du kan till och med bära en överdimensionerad vit skjorta helt på egen hand, under en lat dag hemma.

Annons