Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

Inspireras av kändisarnas vintagestil

23 maj, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografTT
Bianca Kronlöf och Loreen älskar vintagekläder.
Kändisar som Loreen, Bianca Kronlöf och Linnea Henriksson prioriterar gärna gammalt före nytt och satsar (gång på gång!) på återbruk, second hand och vintage. Låt dig inspireras!
Annons
Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgörBrand logo
Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgör

Bianca Kronlöf

Bianca Kronlöf i gul klänning på röda mattan.

Skådespelaren och Femina-profilen Bianca Kronlöf satsar mer än gärna på second hand – både privat och på röda mattan. Privat har hon en favoritjacka i skinn och mocka som hon först testade i en second hand-affär på skämt – men som nu lyfter de flesta av hennes outfits.

Annons

På Guldbaggegalan 2023 satsade hon på en fantastisk gul långklänning ­skapad i återbrukat 70-talstyg, designad av Helena Lundström.

Loreen

Loreen vann nyligen Eurovision 2023.

Sångerskan Loreen har konsumerat miljömedvetet i många år. Ledordet är ”simplicity”, det slog hon fast i tidningen Cirkulera redan för tio år sedan. Hon lånar ofta plagg, också till sina scenframträdanden. Och när hon väl köper något tänker hon mycket på produktionen: var något är producerat, hur och av vem.

– Är man stark i sig själv har man ett ansvar att hjälpa andra, har hon sagt.

Annons

Drottning Silvia

Drottning Silvia i vit klänning.

Hösten 2016, då drottning Silvia befann sig i Berlin för att inviga Bea Szenfeld-utställningen Everything You Can Imagine Is Real, bar hon en vit skräddad dräkt. En ny sådan? Absolut inte! Den benvita outfiten hade då 40 år på nacken, och drottningen har burit den flitigt genom åren. Där bar Silvia dräkten för 30:e (!) gången! I sitt tal vid invigningen berättade drottningen om en önskan hon har:

– Ingen kan göra allt, men var och en av oss kan göra lite grann. Det stora återspeglas i det lilla. Jag skulle önska att vi kunde lämna köp- och släng-samhället i traditionell mening. Föreställ er att vi alla som handlar – och vi är många – vore bättre på att återvinna och återanvända våra kläder eller som jag att ­använda dem oftare. Det skulle kännas bra, sade hon.

Annons

Linnea Henriksson

Linnea Henriksson på ELLE-galan 2020.

Artisten och programledaren Linnea Henriksson har fått kärleken till second hand med modersmjölken. När hon var liten ägde hennes mamma en andrahandsbutik som sålde barnkläder. Så det är knappast konstigt att Linnea älskar att fynda plagg som redan ägts av någon annan.

– Min kärlek till second hand och vintage kom med blodet och jag är så lycklig att den kärleken börjat bli en mer allmän inställning i dag. Planeten tackar dig, plånboken tackar dig och framför allt tänker jag så här: du är unik, varför ska inte din klädstil matcha det? har Linnea slagit fast.

Annons

På ELLE-galan 2020 lät hon Helena Lundström sy upp en tvådelad dress som tidigare varit gardin. Resultatet? En ljusblå kreation i spets med vida ärmar.

Elsa Billgren

Elsa Billgren i vintageklänning.

Elsa Billgren har varit Sveriges vintagedrottning i många år. Precis som Linnea Henriksson har också hon fått intresset för second hand från sin mor. Än i dag åker Elsa med sin mamma och sina syskon på second hand-­runda – varje helg. Elsa väljer återbruk både då det gäller inredning och kläder. Hon har en bröllopsklänningsuthyrning där hon hyr ut gamla vintageblåsor till blivande brudar. Och på Mamagalan 2022 satsade hon på just en brudklänning ur samlingen.

Annons

”Medan jag städade stötte jag på den här sidenklänningen och tänkte att det kanske är något jag ska bära på årets Mama-gala? Lite trasig i fållen men lagad kan den bli riktigt fin väl? Cremevit tung siden, vackert broderi och säkerligen blir jag ensam om den”, skrev Elsa i sin blogg inför galan.

3 andra miljö­medvetna kändisar

Anitha Clemence

Anitha Clemence shoppingberoende.

I början av 2023 skrev Anitha Clemence på Instagram att hon kommit till insikt att hon är shoppingberoende och att samhället har ”vaggats in i en masspsykos” där konsumtionen har kommit att bli ”en del av vårt narrativ och vår existens”. Insikten bidrog till flera shoppingfria månader och en utmaning till influencerbranschen att försöka ställa om och inte bara uppmana till ny­konsumtion.

Annons

Lena Olin

Lena Olin höll tal på nyårsafton 2022.

Då Lena Olin läste dikten Nyårsklockan på nyårsafton 2022 orsakade hon en hel del rubriker. Anledningen? Lena bar en couturekappa signerad Viktor & Rolf. Prislappen? 700 000 kronor. Många undrade om Lena själv betalat för kappan, eller om SVT stod för notan. Så var dock inte fallet. Kappan var ett lån, ­meddelade Lenas stylist Fredrik Robertsson.

Malin Olsson

Malin Olsson är aktuell i SVT Sommarlov.

Programledaren Malin Olsson gillar att skapa nytt av gammalt. Både då det gäller kläder och prylar.

– Jag tycker om att låta saker ha en lång livslängd. Man kan alltid använda saker en gång till eller till något annat. Med dagens miljötänk är jag ju väldigt i tiden med mitt intresse, men jag har haft denna ådra så länge jag kan minnas, har hon sagt till Damernas Värld.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons