Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Jag är en modestylist – detta är sommarens bästa klänningar enligt mig

05 aug, 2021 
AvAnnika Norman
Inspirationskollage med olika klänningar. Samtliga klänningar beskrivs mer i artikeln.
Några av stylisten Annika Normans favoritklänningar. Från vänster: By Malene Birger, Arket, Cos, Totême och And other stories.
Det svämmar fullständigt över av klänningar just nu men trots det tycker jag det är svårt att hitta rätt. Jag är ingen klänningsperson! Men efter mycket letande har jag hittar ett gäng jag faktiskt gillar! Här är mina 9 favoritklänningar.
Annons
10 ikoniska outfits från filmer du aldrig glömmerBrand logo
10 ikoniska outfits från filmer du aldrig glömmer

Hej! Mitt namn är Annika Norman, jag är stylist och jag gillar inte klänningar. Va? säger de flesta, hur kan du inte gillar klänningar, det finns ju en miljon olika? Exakt samma reaktion får jag när jag säger att jag inte gillar ost. Folk blir nästan provocerade när jag säger det. "Inte ens *insert valfri ostsort*? Men tillbaka till klänningarna. Jag vet att det finns många, men det finns få klänningar som jag känner mig bekväm i. För att jag ska bära klänning måste den kännas helt rätt. Och jag menar inte rätt som i dyr, från ett coolt märke eller i trendigaste modellen. Utan rätt för mig. Om den inte är precis som jag vill ha den så känner jag mig nämligen otroligt obekväm.

Jag vet inte varför det blivit såhär. Kanske för att jag inte har en särskilt romantisk stil? Men alla klänningar är ju inte romantiska över huvud taget! Jag är heller inte en speciellt färgglad person, inte klädmässigt i alla fall. Jag vill ju gärna tro att grått inte är nyansen som speglar min personlighet. Men alla klänningar är ju verkligen inte i färg, så… För att göra en lång historia kort: jag bär sällan klänning.

Annons

Men det händer ju. Ibland blir det faktiskt klänning. Och här tänkte jag lista ett gäng klänningar som jag gillar och även berätta om hur jag skulle styla dem. Jag hoppas att du gillar dem, vare sig du är en klänningsperson eller inte.

T-shirtklänningen

Modell med en ljusgrå, enkel t-shirt klänning som går ner till vaderna. Klänningen har slits i sidan. T-shirtklänning från H&M.
Klänning, H&M. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Går det att hitta en enklare klänning än den klassiska t-shirtklänningen? Skön, avslappnad och minimalistisk. Tre egenskaper jag verkligen uppskattar hos en klänning. Den enkla t-shirtklänningen stylar jag med platta sandaler, tänk Birkenstock eller klassiska flip-flops. Alternativt sneakers om det inte är sandalläge. En snygg skinnjacka eller jeansjacka är perfekt till, eller varför inte en stickad tröja som du kan knyta över axlarna eller i midjan om det blir varmt – eller helt enkelt på grund av att det är snyggt! Läs mer och köp klänningen här! (reklamlänk)

Skjortklänningen med wrap

Modell med svart skjortklänning med wrapdetalj i midjan. Klänningen slutar halvvägs ner på låret och har långa ärmar. Klänning från And other stories.
Klänning, And other stories. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Den här klänningen är en perfekt mix av skjorta och wrapklänning. Parantes: Jag köpte en klassisk Dvf-wrap för drygt 10 år sedan men jag använde den inte en enda gång eftersom jag helt enkelt inte kände mig bekväm i den. Jag såg den på stylisten Columbine Smille och tyckte att hon var så snygg i den. Men nej, den var inte för mig. Den här klänningen är betydligt mer avslappnad och inte i så strechigt material. Klänningen är riktigt fin till såväl enklare sandaler som sandaletter och höga klackar. Vilket jag i och för sig heller aldrig bär. Men gillar du klackar så är det en perfect match! Läs mer och köp klänningen här! (reklamlänk)

Wrapklänningen

Klänning i kort modell med långa ärmar. Färgen heter Golden beige. Draperingar på ärmarna som är i trekvartslängd och wrapmodell med snörning i midjan. Klänning från By Malene Birger.
Klänning, By Malene Birger.

Den här klänningen är min favorit! Den känns absolut lite romantisk men samtidigt cool tack vare draperingarna på ärmarna. Och så älskar jag färgen! Och att den just nu är på rea… Den här färgen tycker jag personligen är jättefin ihop med svart. Svarta sandaletter med låg klack, enkla, platta skinnsandaler och väldigt gärna en oversizad blazer till. Också den i svart. Tycker även att en kallt ljusrosa accessoar skulle vara fin till. Kanske i form av en clutch? Läs mer och köp klänningen här!

Vida klänningen

Champangefärgad klänning i crinklat, skrynkligt material. Klänningen går ner till anklarna och är i vid modell med tunna spagettisband upptill och rak skärning vid bystet. Klänning från Toteme.
Klänning, Totême.

Vad jag verkligen gillar med den här klänningen är det skrynkliga materialet. Crinklat är en av sommarens stora trender och syns egentligen överallt, men första gången jag såg det var nog faktiskt hos Totême. Den gräddiga, vaniljiga nyansen är också väldigt mycket sommaren 2021 men även om det känns som en trendklänning så känner jag också att det är en sommarklänning jag kan återvända till år efter år. Jag vill bära den här klänningen till svarta Havaianas. Simple as that! Och i under många somrar framöver. Läs mer och köp klänningen här!

Stickade klänningen

Stickad beige klänning i figurnära modell. Klänningen är i midi-längd och har v-rigning och tunna axelband. Klänning från Arket.
Klänning, Arket. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Den stickade, figurnära klänningen har blivit något av en klännings klassiker. Personligen väljer jag gärna klänningen i en storlek större för det värsta jag vet (när vi snackar mode) är när plagg sitter för tajt. Den här klänningsmodellen är dock optimal om du är gravid så länge den sitter tajt runt magen. Den här skjortan stylar jag utan tvekan med en vit, oversizad skjorta. Uppknäppt med uppkavlade ärmar och ja, jag vill ju gärna säga Birkenstocks igen. Läs mer och köp klänningen här! (reklamlänk)

Dressade skjortklänningen

Duvblå klänning i silkigt material i skjortmodell. Klänningen har långa ärmar och markerad midja. V-ringad med wrapkänsla. Klänning från Zadig & Voltaire.
Klänning, Zadig & Voltaire.

Den lite mer uppklädda och dressade skjortklänningen är perfekt som vardagsklänning men även när det är dags för fest. Jag älskar att den är silkig och att du kan få den ännu mer urringad genom att låta den lilla säkerhetshaken vara öppen. Satsa på ett silkigt linne med en snygg spets under om du inte vill visa för mycket hud. Den här blå klänningen hade varit supersnygg till silvriga sandaletter med smala remmar och enkla silversmycken. En perfekt festoutfit om så önskas! Läs mer och köp klänningen här!

Sommarklänningen

Svart, långklänning med resår nertill. Minimalistisk klänning med smala axelband från Stylein.
Klänning, Stylein. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

En klänningsmodell som jag ofta faller för är den här som är vid upptill och sedan har en markering nere vid knäna som skapar formen. Vanligt är ju att den här avskiljaren sitter under bystet eller i midjan men jag föredrar den helt klart såhär. Maxiklänningen med tunna spegettiband passar lika bra på en sommarfest som på stranden. Jag skulle styla med stråväska, enkla sandaler, kanske några guldkedjor runt hals och handled och såklart solglasögon. Vill du inte vara så bar upptill så fungerar det utmärkt att bära en t-shirt med smala ärmar under klänningen. Läs mer och köp klänningen här! (reklamlänk)

Skjortklänningen

Modell med en lång vit skjortklänning som är omlott på kroppen. Går även att bära den som vanlig skjortklänning. Klänningen är stylad med vita raka byxor på bilden. Klänning från Cos.
Klänning, Cos. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Den här skjortklänningen är lika dressad som avslappnad! Jag gillar att man kan göra om den till en “slarvig wrap” eller bära den som en klassisk skjortklänning eller uppknäppt över en tajtare klänning. ELLER använda den som en cover-up på stranden, det är ju bara att dra på sig den över bikinin eller baddräkten när det är dags för lunch. Ja, ni hör, det finns många användningsområden för den här enkla klänningen. Att bära den över byxor som på bilden är ju inte heller fel. Läs mer och köp klänningen här! (reklamlänk)

Romantiska klänningen

Gul klänning med voluminösa ärmar. Nyansen heter Golden yellow. Klänningen är v-ringad och slutar ovanför knäna. En vid och enkel klänning med volym. Klänning från Twist and tango.
Klänning, Twist & tango.

Nä, detta är ingen klassisk tylldröm med spets och volanger men för mig är det en romantisk klänning… Puffärmar är inget jag vanligtvis faller för och den här klänningen har kanske inte de mest puffiga ärmarna i världen men visst ser du volym? Den här klänningen tycker jag dock fungerar tack vare att den är så enkel i övrigt. De romantiska vibbarna som finns tonas ner tack vare strukturen i tyget, färgen och att klänningen i övrigt är så avslappnad och minimalistisk. Sandaletter med snörning är helt klart ett utmärkt skoval men ett par schyssta sneakers fungerar minst lika bra. I höst kan du bära klänningen över dina favoritjeans, jag hade satsat på ett par croppade jeans under. Läs mer och köp klänningen här!

Annons