Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Johanna Nilsson: "I framtiden kommer vi sälja ett par jeans sex gånger"

26 feb, 2019 
AvNadja Jönsson
Johanna Nilsson slow fashion
Johanna Nilsson, second hand-stjärnan som bloggar och föreläser om slow-fashion, har precis fått utmärkelsen "Sveriges second hand-profil 2019" av Erikshjälpen Second Hand. Här berättar hon om de mest miljövänliga materialvalen och framtidsspanar kring den hållbara garderoben.
Annons

Borde vi lägga modeintresset på hyllan för att bli hållbara konsumenter? Nej, men det allra bästa är att smart-shoppa second hand för att inte bidra till nyproduktion. I nya numret av Femina (4/2019), som landar i butik 28 februari, möter vi tre experter på klimatsmart mode – bland annat Johanna Nilsson, som precis utsågs till Sveriges second hand-profil 2019 av Erikshjälpen Second Hand och är en del av influencertrion Klimatklubben, som tipsar om hur du lever mer hållbart.

– Jag är jätteglad för det här priset! Mitt engagemang för hållbarhet är brett, där second hand är en tydlig del, en lösning på hur man kan ta sig an utmaningen att leva mer hållbart. Jag känner mig otroligt peppad och fylld av energi, säger Johanna Nilsson i ett pressmeddelande. Läs intervjun med Johanna Nilsson nedan – och spana in hela reportaget i Femina nr 4!

Johanna Nilsson klimatklubben
Att konsumera hållbart får aldrig kännas som en uppoffring, menar second hand-inspiratören Johanna Nilsson.

Bästa köp när det gäller material?

– Det du använder! Det mest hållbara är det du känner dig mest bekväm i och verkligen använder länge, ofta och mycket. Det är mängden vi konsumerar som är det stora problemet, snarare än exakt vilka material. Alla material har sina för- och nackdelar, så tyvärr finns det inget enkelt svar, men om jag ska ge någon fingervisning: välj GOTS-certifierad bomull, linne, ylle och lyocell/tencel – och fråga eller kolla alltid upp hur de har producerats. Det finns även dåliga varianter av exempelvis linne, ylle och tencel och så vidare.

Annons

På sämsta-listan?

– Polyester – skippa det helt! Det görs på olja som inte är förnybart. Dessutom släpper det mikroplaster vid varje tvätt, som sedan fortsätter ut i havet och på sikt blir fiskmat, och det är inte speciellt bra. Problematiken gäller även återvunnen polyester.

Är det alltid bäst att välja rena material?

– På sikt, ja. Tyger av ett enda material är lättare att återvinna den dagen vi kommer att börja med det. I dag är det dock mindre än 1 procent av all textil som samlas in till så kallad ”återvinning” som blir nya plagg. Det är viktigt att komma ihåg! Så just nu spelar det inte så stor roll skulle jag säga.

Hur är det med hållbarheten för respektive material?

– Kvalitet är något var och en måste lära sig själv. Läs på tvättlappar och träna material, dyk in i garderoben och se vad som har hållit sig fint länge eller gått sönder alldeles för fort. Vad kan du lära dig av det? Men generellt: ju tjockare tyg desto längre kommer det att hålla. Ett par färdigslitna jeans håller flera år kortare än ett par i rådenim.

Annons

Vilka situationer tycker du är svårast?

– När jag behöver en väldigt specifik grej i kombination med tidsbrist kan det kännas klurigt att hitta en schysst nyproducerad variant eller hitta begagnat. Men allt går: det finns så många bra sätt att uppdatera sin garderob på. Låna, byta, hyra, köpa second hand eller nytt hållbart tillverkat. Och det är extremt sällan jag köper något som jag får lite ont i magen av.

Dina första steg mot en hållbar garderob?

– Jag tror stenhårt på att bestämma sig (något jag gjorde fullt ut för drygt fem år sedan) och sedan hitta inspiration. En beteendeförändring får aldrig handla om känslan av begränsning eller uppoffring. I stället handlar en hållbar garderob om att en ny, mycket bättre värld öppnar sig. Leta efter nya spännande sätt att ”shoppa” och kör på det: stötta bra second hand, inspireras av bloggar och sajter på nätet, styr upp klädbyten med kompisar och så vidare.

Annons

Hur tror du att vår garderob ser ut om 20 år?

– Jag tror att vi kommer att gå från produkt till tjänst när det gäller mode. Om branschen i dag säljer sex par jeans så kommer den om några år att sälja ett par jeans sex gånger. Och så kommer vi att se på vår egen garderob också, köpa fler tjänster och färre produkter genom att hyra, låna, laga, vårda. Dagens extrema överkonsumtionssystem kommer inte att funka och jag tror att vi fattar det snart!

 

JOHANNA NILSSON
ÅLDER: 32 år.
GÖR: Brinner för slow fashion, föreläser och bloggar. Är en av grundarna till Klimatklubben, som vill inspirera till en mer hållbar livsstil.
BLOGG: slowfashion.nu.

Psst! Läs hela reportaget ”Handla hållbart” i Femina nr 4, 2019 – i butik 28 februari!

Läs även:

Foto: Oskar Swerlander

Annons