Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

Kapselgarderob 2024: Enda plaggen du behöver i sommar

25 maj, 2024 
kapselgarderob sommar
Här tipsar modeexperten Stina Meyerson om hur du bygger en perfekt kapselgarderob i sommar, med elva plagg, skor och accessoarer – som passar bra ihop och håller över tid.
Annons
Sommarmode i Rom - Behind the scenesBrand logo
Sommarmode i Rom - Behind the scenes

Någonting som har blivit allt mer populärt är att skapa sig en smart kapselgarderob. En kapselgarderob bygger på ett fåtal plagg som passar till de allra flesta tillfällen och som dessutom kan matchas med varandra. Kort sagt satsar du alltså på färre plagg, men som har fler användningsområden. Plaggen i fråga är ofta klassiska och tidlösa och känns på så vis lika moderna år efter år.

Att skapa en kapselgarderob är bra av flera anledningar. Det blir lättare att skapa snygga outfits till olika tillfällen utan huvudvärk, samtidigt som det givetvis är bra för både din plånbok och för miljön att du konsumerar mindre och inte har kläder hängandes i garderoben som inte används flitigt.

Annons

Här guidar modeexperten Stina Meyerson dig till hur du bygger den perfekta kapselgarderoben i sommar!

Så skapar du en kapselgarderob i sommar

Men hur skapar man egentligen en kapselgarderob?

Det du behöver fundera över är först och främst vilka plagg som du redan har, som du använder mest. De allra flesta brukar kunna konstatera att det inte är glitterklänningen, utan snarare de där enfärgade, enkla basplaggen.

Plocka gärna fram dina favoriter ur garderoben för att få en översikt. Kan du kanske få ihop fler kombinationer av kläderna än du redan kommit på? Notera också vilka plagg som verkar passa till det allra mesta. När du väl ska lägga till någonting till kapselgarderoben är det sådana plagg du ska spana efter!

Och sist men inte minst: strunta i de snabba trenderna! Satsa på de kläder, skor och accessoarer som du tror att du kommer vilja använda på sikt. Lägg också lite tid och tanke på att se till så att dina tillskott till kapselgarderoben är av hög kvalitet och även håller i den bemärkelsen – och skippa fast fashion!

Annons

Kapselgarderob sommar 2024 – 11 nyckelplagg

Behöver du inspiration kring vilka plagg som kan ingå i sommarens kapselgarderob? Här listar modeexperten elva plagg, skor och accessoarer som hon satsar på under den varmare säsongen – som är enkla att matcha med varandra, passar till de flesta tillfällen och känns moderna över tid.

Tips: 11 plagg som kan platsa i sommarens kapselgarderob

  • Enkelt enfärgat linne
  • Klassisk vit linneskjorta
  • Sköna blåa jeans
  • Enkla och tåliga sandaler eller flip-flops
  • Stilfull baddräkt
  • Rymlig, somrig väska
  • Stilrena solglasögon
  • Capribyxor
  • Lyxig enkel t-shirt
  • Finare svala sommarskor

Känner du att du saknar någonting i din kapselgarderob? Nedan hittar du några exempel på punkterna från listan.

Psst! Om du egentligen redan har vad du behöver, men någonting gått sönder; kom ihåg att det är enkelt och prisvärt att få kläder, skor och väskor lagade hos en skräddare. På så vis behöver du inte köpa nytt!

1. Enfärgat linne

Ett enkelt linne är givet i sommarens kapselgarderob. Det fungerar lika bra till vardags som på semestern och den kan både dressas upp och ned. Styla med ett par jeans och avslappnade sandaler för en casual look eller med ett par finare byxor och skor inför aw:n eller middagen.

Annons

Enkelt svart linne

Gina Tricot

Svart spaghettilinne som platsar perfekt i basgarderoben. Just spaghettilinnet, med rund hals och smala axelband, är särskilt bekvämt på sommaren!

2. Klassisk linneskjorta

Den klassiska vita linneskjortan är också ett sådant plagg som passar med exakt allt – och till alla tillfällen! Den är lika självklar över baddräkten på stranden, som ihop med ett par jeans till jobbet.

Vit linneskjorta

Ellos

Klassisk linneskjorta i en vävd linnekvalitet. Skjortan är en evig favorit som alltid fungerar!

Annons

3. Bekväma jeans

Trots att vi är många som önskar att shorts, kjolar och klänningar var det enda som hörde sommaren till så är det emellertid tyvärr inte sant. Sommaren i Sverige kan vara kylig och jeansen är därför lika användbara under det varmare halvåret som under det kallare. Satsa på ett par riktigt bekväma jeans, som du kan bära året om och som alltid känns rätt i tiden.

Vida blåa jeans

Lindex

Jeans med normalhög midja och extra vida ben. Någonting som är riktigt härligt med jeans från Lindex är att de kommer i ett stort urval av storlekar! Just dessa finns i storlekarna 34–54.

4. Stilfull baddräkt

Badkläder är såklart ett måste på sommaren, om du inte är en badkruka deluxe det vill säga. Ett knep för att få till en smart kapselgarderob är att satsa på en baddräkt eller en större bikinitopp. Då kan den nämligen fungera lika bra som en vanlig festlig topp, ihop med ett par byxor eller en kjol.

Annons

Svart baddräkt med cutouts

Lindex

Baddräkt med ett knytband som bildar dekorativa cutouts på framsidan. Baddräkten passar utmärkt under ett par byxor som en snygg topp!

5.Avslappnade sandaler eller flip-flops

Visst kan det vara roligt att titta på snygga statement-skor, men oftast är det inte de vi faktiskt använder mest. De mest användbara skorna brukar snarare vara det bekväma, oömma paret. Ett par enkla flip-flops är ett bra alternativ på sommaren – och ett par klassiska Havaianas är faktiskt många modeprofilers sommarfavoriter.

Svarta flip-flops

Havaianas

Klassiska, enkla flip-flops i svart gummi från Havaianas. Bär dem på stranden eller när du ska strosa runt på stan!

Annons

6. Rymlig strandväska

Den lilla handväskan i all ära, men även på sommaren behövs en rymlig väska för att få med sig allting som behövs. Om du behöver en ny väska och vill skapa en kapselgarderob kan det vara smart att välja en modell som fungerar lika bra till stranden som till kontoret. En finare stråväska i större modell är ett härligt alternativ!

Stor stråväska

By Malene Birger

Rymlig stråväska från By Malene Birger, i Raffiahalm. Väskan har smala läderremmar och en främre ficka samt ett minimalistiskt läderfäste.

7. Stilrena solglasögon

Varje look blir snyggare med ett par härliga och praktiska solglasögon. Satsa på ett par som du inte kommer tröttna på – och skulle det hända, så kom ihåg att solglasögon just är en sådan accessoar som det finns en stor andrahandsmarknad för, eftersom de sällan blir slitna om du tar hand om dem.

Annons

Sköldpaddsmönstrade solglasögon

Chimi

Solglasögon med oval form och bågar i sköldpaddsmönster. Solglasögonen är handgjorda – och andas 90-tal samtidigt som de också känns moderna.

8. Capribyxor

Du som är ute efter ett par svala byxor till sommaren, men vill kunna bära dem till alla tillfällen gör rätt i att kolla in ett par snygga capribyxor. Till skillnad från exempelvis jeansshorts känns byxorna uppklädda nog för kontoret, aw:n och festen, samtidigt som de också platsar på semestern.

Svarta capribyxor

Chimi

Capribyxor från Chimi i italiensk elastisk bomull, med en medelhög midja och små slitsar vid sidorna av bensluten.

Annons

9. Lyxig enfärgad t-shirt

Ett plagg som många använder allra mest, men som är lätt att glömma bort, är den enfärgade t-shirten. Satsa på en lite lyxigare variant, med ett fint snitt och i ett tjockare material, så håller den formen längre och känns också som ett roligare alternativ att plocka fram ur garderoben.

Vit t-shirt

COS

Klassisk vit t-shirt i ett tjockare material, som har lite mer tyngd än andra t-shirtar som ibland kan upplevas som sladdriga.

10. Klassiska linnebyxor

Plagg i linne är som bekant riktiga favoriter på sommaren, eftersom de inte bara är snygga utan också bekväma och svala. Ett par enkla linnebyxor är perfekta i kapselgarderoben på sommaren, och passar över baddräkten såväl som till ett linne eller en t-shirt.

Annons

Vita linnebyxor

Arket

Klassiska, vita linneyxor med vid passform och bred resår. Byxorna passar lika bra för en dag på stranden som på stan.

11. Svala finare sommarskor

Även om det oftast är de oömma sommarskorna som åker på så är det också bra att ha ett lite finare par hemma, som kan fungera till jobbet, middagen och sommarfesten. Men åsidosätt inte bekvämligheten här heller, utan satsa på skor som också är sköna att gå i. Ett par svala ballerinaskor är ett utmärkt alternativ, som inte bara behöver begränsas till festligheter utan också lika gärna kan åka på till veckohandlingen.

Stickade ballerinaskor

Arket

Svala, stickade ballerinaskor från Arket med tunn sula i gummi och fyrkantig tå.

Annons