ta på behån fel

Många av oss tar nog på sig bh:n genom att knäppa den på magen och sedan snurra fram kuporna. Kanske det smidigaste sättet för en själv, men enligt många bh-experter är det riktigt dåligt för bh:n. Det töjer i nämligen ut den i förtid och kan få kuporna att tappa formen. Det är dessutom en vanlig orsak till att bygeln plötsligt sticker ut ur tyget i sidorna.

Så tar du på dig bh:n på ”rätt” sätt

Om du istället börjar med att trä på dig axelbanden så att de vilar över axlarna innan du tar tag i hakarna och knäpper bakom ryggen, både sitter den bättre över bysten och håller längre.

Se till att den sitter tajt över bröstkorgen när du knäpper den med de yttersta hylsorna – i takt med att tyget töjer sig kan du sedan flytta in till mellersta eller innersta hylsorna. Väljer du en storlek som är lagom på de innersta hylsorna redan vid köpet kommer bh:n att bli för stor och kryper upp i ryggen efter ett tag, vilket gör att du tappar viktigt stöd och får onödig belastning på axlarna.

Nästa steg är att se till att brösten ligger rätt i kupan. Luta dig framåt och justera bröstet så att det ligger rätt i kupan med bröstvårtan i mitten.

Sträck på dig och se till så att bh:n sitter rätt och kolla så att axelbanden är lagom långa. De ska så klart inte halka ner och heller inte skära in i huden. Ofta behöver banden justeras efter ett par dagars användning, vilket man lätt glömmer bort.  Skär banden in kan det också vara ett tecken på att du behöver mer stöd och kanske borde satsa på en bh med rejälare band såväl under bysten som över axlarna.

Är du stel och har svårt att nå runt för att knäppa? Se det som bra rörlighetsträning, eller knäpp åtminstone bh:n i sidan istället för på magen, så minskar du vridmomentet lite. Det är också viktigt att inte vränga kuporna ut och in varje gång man tar på sig bh:n, eftersom det förstår deras form.

Så kan du slippa att kupan viker sig utåt

Det finns många andra knep som gör att bh:n håller längre. Att man ska använda tvättpåse, eller ännu hellre tvätta för hand hade du säkert koll, på, men visste du till exempel att man inte ska vika ihop behån när man lägger den i lådan? Eftersom den ena kupan viks åt ”fel” håll förstörs kupans naturliga form, vilket bland annat bidrar till den där oklädsamma utåtvikta övre kanten. Man bör också tvätta behån efter var tredje till femte användning, något många slarvar med.

Källa: Insider

Bildkälla: TT

Läs mer:

6 saker alla kvinnor med stora bröst bör tänka på

Här kan du köpa större behåstorlekar – upp till J-kupa

7 tecken på att din behå inte är rätt för dig

 

 

 

Mest läst