0:47

Efter reklamen: 6 kändisar som gått osminkade på röda mattan

(0:47)

Hur ska man göra för att köpa den perfekta behån? De allra flesta med bröst känner igen sig i utmaningen – att hitta en behå som både sitter bekvämt, ger det stöd som behövs, formar brösten som man vill ha dem och dessutom är snygg kan kännas som ett omöjligt projekt.

Oavsett om du rockar en A-kupa eller dubbel-D behöver dina bröst stöd. Emily Lou, grundare av märket The little bra company, konstaterar att hur små bröst man än har så är de inte immuna mot gravitation, och blir med tiden uttänjda och hängiga, skriver Glamour. Med rätt stöd och en behå som sitter bra kan man dock förebygga det till viss del.

Hitta kontorsstilen i höst – sno stilen av TV4:s programledare

Vilken typ av stöd du behöver från din behå beror på hur dina bröst ser ut – olika bröstform mår bra av olika behåmodeller. Personer vars bröst är större undertill får bäst stöd från en behå som är bredare nedtill, medan de som istället har bröst vars fettvävnad är belägen mer åt sidorna får bäst stöd av en behå med bredare band över ryggen, och gärna tre krokar i spännet.

Det är viktigt att tänka på när du köper behå

Det är lätt att fastna på vilken bokstav ens kupstorlek har, eller vilken storlek det är på omkretsen, men enligt experter är det viktigaste att tänka på när man köper behå hur kuporna sitter längst bandet. Om dina bröst sitter längre ifrån varandra, vilket de ofta gör på människor med mindre bröst, så är det inte optimalt att använda en behå där kuporna sitter ihop med varandra. Leta då istället efter en behå där det är ett gap mellan kuporna – för att de ska passa över dina bröst istället för att sikta in sig mot mitten av bröstkorgen.

Svenska kvinnliga kändisars bästa modeögonblick på glada 70-talet!

För människor med små bröst kan det skönaste alternativet ofta vara att satsa på en mjuk behå utan byglar, eller en bralette. Siluetten hjälper till att rama in den naturliga bröstformen, samtidigt som du slipper obekväma byglar.

– Triangelkupor brukar vara mest smickrande för mindre bröst bara för att det är den minsta sortens kupa, säger behåexperten Elma Valerio till Glamour.

Mer läsning

Femina