Att Jenny ursprungligen kommer från Helsingborg hörs direkt på hennes charmiga dialekt. Till Stockholm kom hon vid millenieskiftet för att pluggade konstvetenskap och idéhistoria på universitetet. Vid sidan av studierna jobbade hon på tidningen Hennes tecken, en astrotidning som även hade modereportage.

— Min kompis Camilla som jobbade på tidningen Hennes tecken i Malmö  som tänkte att jag skulle passa som stylist så hon la ut ett jobb på mig och förklarade lite enkelt hur det gick till.

Ett modejobb ledde till fler, Jenny stylade kändisar och gjorde flera modereportage för tidningen. Efter examen kände Jenny att det där var en bättre och fler möjligheter inom modevälrden karriär än en inom humaniora, och sökte därefter olika tjänster som modeassistenter. Hon blev modeassistent hos stylisten Pirjo Niemelä som gjorde en del jobb för ELLE. Efter två år sökte och fick Jenny rollen som ELLE:s modeassistent, sedan blev hon moderedaktör och där har hon varit tills hon nu kliver in som Feminas moderedaktör.

Vad är mode för dig? 

— Att man har möjlighet att uttrycka sig själv få en del av det estetiskt vackra och roliga. Kläder kan betyda olika för olika människor, för mig är det mycket glädje och positiv energi. Det finns en härlig energi i mode och det är därför jag har jobbat med det så länge. Det är i konstant förändring och det är också min egen stil och mitt egna uttryck, det stagnerar aldrig. Och det speglar även samhället i stort, eftersom mode och till exempel musik är populärkulturella uttryck, som speglar vår samtid eller ett zeitgeist. Det är så fascinerade och det är därför jag aldrig tröttnar.

Vad spanar du på just nu på modefronten?

— Jag är lätt besatt av alla fina vita klänningar,  sen är jag lite sugen på neon och hur man ska få in det i sin garderob. Jag vill prova cityshortstrenden som är ett nyckelplagg nästa säsong. Sen är jag sugen på att måla tånaglarna och ha sandaler igen, jag längtar efter att se mina fötter igen! Det var så längesen nu….

Vilka är dina favoritdesigners?

– Jag gillar Alessandro Micheles Gucci, Notes du Nord gör fina plagg i danska andan, jag gillar COS. Just nu är jag väldigt sugen på Carin Wester också, hon har en fin vårkollektion! Om jag hade haft obegränsad budget hade jag köpt Three graces klänningar och sen är Khaite också en superfavorit.

Vad gör du när du inte är på jobbet?

– Jag tycker om att gå på mycket utställningar, det tycker jag och min man om att göra, Laga god mat. Jag tycker om att yoga, yin-yoga är min nya favorit. Annars tycker jag om att pyssla med snittblommor och rensa i min garderob, det är ett stort pågående projekt.

Hur skulle du beskriva din egen klädstil:

— Jag gillar färger, mönster och att mixa upp det med enkla sobra plagg så att looken inte blir för clownig. Jag gillar accessoarer för att balansera upp det och få en harmonisk enhet. Jag använder mycket mönster och klänningar, jag har vissa skräddade plagg, som en kavaj eller byxa. Jag försöker alltid ha något mjukt och behagligt på mig och något i en varm färg som lyser upp ansiktet.

Vilket plagg skulle du aldrig vilja vara utan?

– Min absolut favorit är klänningen! Det är ett otroligt bra plagg, man är klädd på en gång, man behöver inte tänka, det är bara skor och ytterplagg som behövs. Och man kan välja en smickrande modell utan större problem.

Jenny Fredrikssons bästa mode- och stylingtips inför nyår: 

Bekvämlighet

Jag tycker absolut att man ska klä sig i något man känner sig bekväm i. Ingenting får skava, man har så mycket roligare när man är bekväm i sina kläder. Man bör ha testat sin outfit någon gång innan, att man planerar och tar sig den tiden så att man inte står där i sista minuten.

Det är inget fel med platta partyskor.

Satsa på makeupen

Satsa på en makeup tar för sig lite, antingen med en glitterögonskugga eller en läpp som gnistrar i en härlig juvelton. ”No makeup-makeup” kan man lämna till januari.

Eller satsa på ett statementhalsband. Sen kan man köra en enkel outfit, med en partytopp fina finbyxan eller en fin partyklänning.

Se vad du har i garderoben

Ge sig själv lite tid, gå igenom din garderob, uppdatera med roliga strumpbyxor eller fin makeup. Festklänningar blir sällan omoderna, det man kan ha till festplagg går inte lika ofta ur trend som basplagg som jeans. En glittrig topp är en glittrig topp och den är alltid fin!

FOTO: TT, Khaite, Carin Wester/Åhléns, Anni Lu.

Från vänster till höger: klänning från Khaite, bild från Guccis visning för SS20, örhängen från Anni Lu, handväska från Carin Wester/Åhléns och bild från Chanels Metier d’Art-visning i Paris 2019.

Läs även: 

10 fina festklänningar under 500-lappen

15 glittriga klänningar att skåla in 2020 i

Snyggast på festen – 7 partykostymer att köpa till nyår