Den 16 oktober 1793 avrättades Marie Antoinette på Place de la Concorde i centrala Paris. Under den franska revolutionen blev hon en symbol för frosseri och girighet, i en tid då folket dog av svält – och för det betalade hon med sitt liv.

Nu, 225 år senare, kan vi få en liten inblick i drottningens flärdfulla vardag vid det kungliga hovet i Versailles. Snart går nämligen delar av hennes spektakulära smyckeskollektion under klubban på auktionshuset Sotheby’s i Gèneve.

Kungliga anor

Smyckena ingår i en av världens mest betydelsefulla samlingar som tillhört konungaätten Bourbon-Parma, ett släkthus med anor så långt bak som 900-talet.

– Det är fantastiskt att de kommer ut på marknaden. Det är väldigt ovanligt att så stora samlingar visas och dessutom med den typen av proveniens. Alla är förstås väldigt spända på detta, säger Cecilia Ardén, ansvarig specialist på Bukowskis smyckesavdelning i Stockholm. 

Bland smyckena ses bland annat ett diamanthänge med en stor barockpärla. Prislappen? 1-2 miljoner dollar.

– Marie Antoinette var extremt extravagant. I hennes kultur tilläts enorma excesser och där var det möjligt att bära den här typen av smycken, tillägger Ardén.

Säljs gör också drottningens halsband med 119 (!) salt- och sötvattenspärlor.

Pärl- och diamantörhängen till ett värde av 300 000 dollar.

Samlingen, som varit i privat ägo i över 200 år, har de senaste månaderna visats upp för allmänheten i flera olika länder. Den 12 november landar smyckena slutligen i Gèneve för den efterlängtade auktionen, men det är inte alla som håller med om att de bör säljas till privata aktörer. För juveler med en sådan historia ska väl förvaras på museum, eller?

– Både ja och nej. Att många skulle få se samlingen på ett museum vore såklart underbart, men tanken på att de kanske kommer till användning är otroligt spännande, tycker Cecilia Andrén. 

Se fler smycken ur samlingen här.

Läs också:

Maria Nilsdotter visade höstens smycken med stor show

Thomas Sabos kreativa chef: Så kan du styla dina smycken

Foto: IBL