Artikeln innehåller reklamlänkar
Inspirationskollage med produkter från Marimekko. Produkterna beskrivs mer utförligt i artikeln.

Grattis Marimekko på 70 års dagen! Foto: Marimekko

Marimekko föddes för 70 år sedan i Finland och det började med enkla klänningar med stora mönster. Armi Ratia heter kvinnan som grundade Marimekko och namnet kommer från ”Mari” som betyder ”den eviga kvinnan” och ”mekko" som betyder ”klänning” på finska. Marimekko var när det kom ett av de första livsstilsmärkena och är i dag ett av de mest kända. Vi har valt ut 10 ikoner som vi direkt förknippar med födelsedagsbarnet.

21 plagg som alltid är rätt - år efter år!

It-väskan

Marimekko-väskan i modellen ”Karla” slog igenom rejält efter att modeinfluncers fått upp ögonen för väskan och burit den tvärs över kroppen på streetstyle-bilder. Inspirationen till Karla-bag kommer från en karamell med papper och väskan har funnits – och finns – i flera olika färger och storlekar. Läs mer och köp väskan här! (länk till Åhlens)

Blommönstret

Bild på blommönstrat tyg med rosa och röda blommor på. Tyg från Marimekko.

Bomullstyg, Marimekko

Gardiner i ikoniska mönstret ”Unikko” har hängt i många fönster. För att inte tala om sängkläderna, handdukarna och förkläderna. Mönstret skapades 1964 av Marimekkos grundare Armi Ratia och finns i många olika färgställningar. Läs mer och köp tyget som metervara här!

60-talsklänningen

Klänning med rundad hals, utan ärmar. Vid siluett och 60-tals inpisrerad med vitt mönster på svart tyg. På sidan sitter fem små fickor i olika mönster och färger. Klänning från Marimekko.

Klänning, Marimekko.

Vuokko Eskolin-Nurmesniemis Nadja print är en äkta Marimekko-klassiker. Den tydliga 60-talssilhuetten, gärna i kombination med den tunna polotröjan och ett par höga boots till, känns lika aktuell i dag som under just 60-talet. ”Kurkistus” som klänningen heter finns även i juniorstorlek om man är sugen på att matcha med sitt barn. Läs mer och köp klänningen här!

Statement-vasen

Marimekkos ”Urna” i den större modellen på 30 cm i diameter har synts flitigt på Instagram, Pintrest och i olika inredningsmagasin. Klassisk och tidlös är vasen som syns och tar plats trots sin minimalistiska design. Vasen är munblåst och finns i flera olika nyanser. Läs mer och köp vasen här!

Sommarens finaste jumpsuits för alla tillfällen!

Vida silhuetten

När det kommer till kläder är Marimekko kanske mest kända för vidd och volym! Plaggen är ofta oversizade, sköna och generösa i passformen. Oavsett år och säsong hittar du oversizade toppar och skjortor såväl som vida klänningar och luftiga tunikor. Klänningen i printet ”Pieni Keidas” är ett utmärkt exempel. Se mer och köp klänningen här! (länk till Åhlens)

Mönstrade porslinet

Marimekko är ju även experter på porslin och förutom det klassiska ”Unikko”-mönstret, som såklart finns på koppar och tallrikar, så är ”Siirtolapuutarha” som betyder ”City garden” nästan lika populärt. Matcha gärna de olika mönsterställningarna och färgerna med varandra för en mönstrad dukning. Läs mer och köp koppen här! (länk till Åhlens)

Blommiga väskan

Tygväska med blommönster i beige och svart. Väska från Marimekko.

Tygväska, Marimekko.

Tygväskan med det klassiska mönstret ”Unikko” är en perfekt väska att ha med sig till mataffären eller helt enkelt som en extra bärpåse i handväskan då den tar minimalt med plats. Läs mer och köp väskan här!

Mönstrade klänningen

Få plagg är så kopplade till ett varumärke som klänningen i a-linjeskuren passform med Unikko-mönstret. Matcha den här klänningen med dina favoritsandaler för en perfekt sommarlook. Läs mer och köp klänningen här! (länk till Åhlens)

Bikinis som fortfarande finns i butik – 13 fina shoppingtips!

Unisex-skjortan

Modell med oversizad skjorta med svart och vittandigt mönster och svarta croppade byxor samt knallblå, platta skor.

Skjorta, Marimekko.

Den randiga skjortan i mönstret ”Jokapoika” i unisexmodell är också en modern klassiker och ett perfekt basplagg i garderoben. Skjortan finns i flera olika färger och matchar såklart Marimekkos andra mönster om du är sugen på en härlig mönstermatchning! Läs mer och köp skjortan här!

Loggan

Paraply i beige med Marimekkos logga på i vitt.

Paraply, Marimekko.

Marimekkos logga känner man genast igen tack vare typsnittet och loggan syns flitigt i deras kollektioner. Ett paraply med logomönstret kanske kan vara något under en regnig sommardag? Läs mer och köp paraplyet här!

Julia Roberts - 7 snygga stilar där byxdressen står i fokus
1:22

Efter reklamen: Julia Roberts - 7 snygga stilar där byxdressen står i fokus

(1:22)

Slå på ljud
Mest läst