Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Marimekko 70 år – 10 klassiker från modemärket vi älskar!

03 jun, 2021 
AvAnnika Norman
FotografMarimekko
Inspirationskollage med produkter från Marimekko. Produkterna beskrivs mer utförligt i artikeln.
Grattis Marimekko på 70 års dagen! Foto: Marimekko
När vi hör Marimekko tänker vi på blommönster, knalliga färger och såklart “Karla-bag”. Vi tar oss en närmare titt på några ikoniska plagg och accessoarer från vårt finska favoritmärke.
Annons

Marimekko föddes för 70 år sedan i Finland och det började med enkla klänningar med stora mönster. Armi Ratia heter kvinnan som grundade Marimekko och namnet kommer från ”Mari” som betyder ”den eviga kvinnan” och ”mekko" som betyder ”klänning” på finska. Marimekko var när det kom ett av de första livsstilsmärkena och är i dag ett av de mest kända. Vi har valt ut 10 ikoner som vi direkt förknippar med födelsedagsbarnet.

It-väskan

Svart väska i skinn. Väskan är cylinderformad och har lång axelbandsrem, kan bäras som en cross body-väska. Väska från Marimekko.
Handväska, Marimekko. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Marimekko-väskan i modellen ”Karla” slog igenom rejält efter att modeinfluncers fått upp ögonen för väskan och burit den tvärs över kroppen på streetstyle-bilder. Inspirationen till Karla-bag kommer från en karamell med papper och väskan har funnits – och finns – i flera olika färger och storlekar. Läs mer och köp väskan här! (reklamlänk)

Annons

Blommönstret

Bild på blommönstrat tyg med rosa och röda blommor på. Tyg från Marimekko.
Bomullstyg, Marimekko

Gardiner i ikoniska mönstret ”Unikko” har hängt i många fönster. För att inte tala om sängkläderna, handdukarna och förkläderna. Mönstret skapades 1964 av Marimekkos grundare Armi Ratia och finns i många olika färgställningar. Läs mer och köp tyget som metervara här!

60-talsklänningen

Klänning med rundad hals, utan ärmar. Vid siluett och 60-tals inpisrerad med vitt mönster på svart tyg. På sidan sitter fem små fickor i olika mönster och färger. Klänning från Marimekko.
Klänning, Marimekko.

Vuokko Eskolin-Nurmesniemis Nadja print är en äkta Marimekko-klassiker. Den tydliga 60-talssilhuetten, gärna i kombination med den tunna polotröjan och ett par höga boots till, känns lika aktuell i dag som under just 60-talet. ”Kurkistus” som klänningen heter finns även i juniorstorlek om man är sugen på att matcha med sitt barn. Läs mer och köp klänningen här!

Annons

Statement-vasen

Glasvas i transparent glas i stor modell. Vas från Marimekko.
Vas, Marimekko. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Marimekkos ”Urna” i den större modellen på 30 cm i diameter har synts flitigt på Instagram, Pintrest och i olika inredningsmagasin. Klassisk och tidlös är vasen som syns och tar plats trots sin minimalistiska design. Vasen är munblåst och finns i flera olika nyanser. Läs mer och köp vasen här! (reklamlänk)

Vida silhuetten

Midi-lång klänning i svart med beige och grönt mönster på. Långa ärmar och rundad hals. Vid, oversizad passform. Klänning från Marimekko.
Klänning, Marimekko. Klicka på bilden för att komma till klänningen!

När det kommer till kläder är Marimekko kanske mest kända för vidd och volym! Plaggen är ofta oversizade, sköna och generösa i passformen. Oavsett år och säsong hittar du oversizade toppar och skjortor såväl som vida klänningar och luftiga tunikor. Klänningen i printet ”Pieni Keidas” är ett utmärkt exempel. Se mer och köp klänningen här! (reklamlänk)

Annons

Mönstrade porslinet

Kaffekopp, vit med svarta prickar på. Mugg från Marimekko.
Kaffekopp, Marimekko. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Marimekko är ju även experter på porslin och förutom det klassiska ”Unikko”-mönstret, som såklart finns på koppar och tallrikar, så är ”Siirtolapuutarha” som betyder ”City garden” nästan lika populärt. Matcha gärna de olika mönsterställningarna och färgerna med varandra för en mönstrad dukning. Läs mer och köp koppen här! (reklamlänk)

Blommiga väskan

Tygväska med blommönster i beige och svart. Väska från Marimekko.
Tygväska, Marimekko.

Tygväskan med det klassiska mönstret ”Unikko” är en perfekt väska att ha med sig till mataffären eller helt enkelt som en extra bärpåse i handväskan då den tar minimalt med plats. Läs mer och köp väskan här!

Annons

Mönstrade klänningen

Klänning i a-linjeskuren modell. Rundad hals, ärmlös och blå blommigt mönster. Klänning från Marimekko.
Klänning, Marimekko. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Få plagg är så kopplade till ett varumärke som klänningen i a-linjeskuren passform med Unikko-mönstret. Matcha den här klänningen med dina favoritsandaler för en perfekt sommarlook. Läs mer och köp klänningen här! (reklamlänk)

Unisex-skjortan

Modell med oversizad skjorta med svart och vittandigt mönster och svarta croppade byxor samt knallblå, platta skor.
Skjorta, Marimekko.

Den randiga skjortan i mönstret ”Jokapoika” i unisexmodell är också en modern klassiker och ett perfekt basplagg i garderoben. Skjortan finns i flera olika färger och matchar såklart Marimekkos andra mönster om du är sugen på en härlig mönstermatchning! Läs mer och köp skjortan här!

Annons

Loggan

Paraply i beige med Marimekkos logga på i vitt.
Paraply, Marimekko.

Marimekkos logga känner man genast igen tack vare typsnittet och loggan syns flitigt i deras kollektioner. Ett paraply med logomönstret kanske kan vara något under en regnig sommardag? Läs mer och köp paraplyet här!

Julia Roberts - 7 snygga stilar där byxdressen står i fokusBrand logo
Julia Roberts - 7 snygga stilar där byxdressen står i fokus
Annons