Plagg som du har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Det var utgångspunkten när Naturskyddsföreningen för tio år sedan arrangerade Klädbytardagen för första gången. Syftet är att visa hur en enkel handling bidrar till konkreta miljö- och klimatlättnader när många hjälper till.

Sedan 2010 har arrangemang vuxit och förra året året ledde initiativet till att 58 000 plagg fick nya ägare, vilket var nytt rekord. Den 28 mars 2020, samma dag som Earth hour infaller, är det dags igen.

Sveriges största klädbytardag
Naturskyddsföreningens klädbytardag – störst i Sverige

– Vi överkonsumerar kläder, men samtidigt ser vi att medvetenheten om klimat- och miljöfrågor ökar hos många. Det visar sig till exempel genom ett växande intresse för arrangemang som Klädbytardagen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Så, hur går Klädbytardagen till? Du tar med dig omkring fem eller tio fina och fräscha plagg, antalet kan variera lokalt, och för varje plagg du lämnar in får du en biljett. Din biljett kan du sedan byta mot ett nytt klädesplagg. Det är helt gratis att vara med och eventuella plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. I år kommer även mindre mikro-klädbyten att äga rum där grannar, kollegor eller till exempel en sportförening kan träffas och byta kläder.

Förutsatt att fjolårets bytta plagg ersatte inköp av nya kläder bidrog Klädbytardagen, enligt Naturskyddsverkets uträkning, till besparing av 406 ton koldioxid, 58 000 kubikmeter vatten och 43 ton kemikalier. De besparade koldioxidutsläppen motsvarade en mellanstor bil som åker jorden runt 53 gånger och mängden vatten cirka 400 000 fyllda badkar.

Om du själv vill arrangera ett klädbyte under Klädbytardagen den 28 mars kan du läsa mer här om hur du går tillväga.

Foto: Monica Olsson, Naturskyddsföreningen.

Läs mer:
Cecilia Blankens: Bästa tipsen för att shoppa secondhand

Hemligheterna bakom second hand-succén Arkivet

Utvald läsning

Femina