Förutom klänningarna från Miss Clarity har Anna Lidström arbetat för legendariska brittiska designern Vivienne Westwood i London och sedan i höstas doktorerar hon vid Akademin för design på Högskolan i Borås, med inriktning på hållbart mode. Anna Lidström har ända sedan hon var tonåring handlat second hand och hon beskriver sin egen stil som färgstark och bohemisk.

– I enstaka fall köper jag nyproducerat men det allra mesta köper jag second hand, oavsett om det är de där unika guldkornen eller vanliga basplagg. Men bas för mig kan vara en leopardskjorta över en randig polotröja och en scarf runt halsen, säger Anna Lidström i ett pressmeddelande.

Läs även: Lär dig shoppa second hand!

Hon vill inspirera andra att och med sin doktorandtjänst vill hon inspirera andra att göra medvetna och hållbara modeval. I motiveringen till priset står det bland annat:

”Genom ett starkt engagemang i textilbranschens hållbarhetsarbete når hon även ut med sitt budskap och inspirerar en hel industri att på många olika sätt låta kläder leva längre.”

Just detta förhållningssätt syns i hennes arbete med Miss Clarity, klänningarna sys av tyger som producerats  i Tyskland – som ligger i framkant när det kommer till miljövänlig textilproduktion och samtliga tyger är Oeko-Tex-certifierade.

Läs även: Miss Clarity släpper ny kollektion – spana in den här!

Årets Second Hand profil delas ut årligen till en person som utmärkt sig inom second hand, pristtagaren får förutom äran rätt att tilldela ett av Erikshjälpens biståndsprojekt med 25 000 kronor. Bland de tidigare pristagarna finns Anna Lidströms syster, Clara ”Underbara Clara” Lidström, bloggaren och vintagedrottningen Elsa Billgren och författaren och inredningsstylisten Ida Magntorn (som bloggade för Femina förut).

FOTO: Kristin Lagerqvist