Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

10 smarta (och billiga) modeknep som får din outfit att se dyr ut

28 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografJM HAEDRICH/SIPA/Shutterstock
En sofistikerad och elegant stil behöver inte kosta så mycket – allt som krävs är lite kreativitet och lite kunskap.
Ta dina kläder (och din framtida drömgarderob) till nya höjder med dessa tio smarta mode- och stylingknep.
Inspiration utlovas i mängder!
Annons
Behind the scenes: Glitter och elegans med Lill LindforsBrand logo
Behind the scenes: Glitter och elegans med Lill Lindfors

Det kan tyckas motsägelsefullt, men mode handlar inte om att utöka din garderob med plagg, skor och accessoarer som du (absolut) inte har råd med. Nej, mode handlar om att uttrycka din personlighet och framhäva det du vill att andra ska veta om dig.

Sättet att göra det på behöver inte heller kosta skjortan som man säger. Lite kreativitet (med det som redan finns i din garderob) och lite kunskap (om de rådande modetrenderna) tar dig långa vägar.

Här är tio smarta och kostnadseffektiva modeknep som får dina kläder att se riktigt exklusiva ut. Det bästa av allt? Du behöver inga nya kläder, bara lite nya stylingtips!

Annons

PS. Det finns givetvis också tips på hur du ska tänkta när du bygger din garderob framåt också.

1. Satsa på de ”billiga” lyxmaterialen

När du inhandlar nytt, även på andrahandsmarknaden, ska du hålla utkik efter ”billiga lyxtyg”. Det vill säga prisvärda material, som utstrålar exklusivitet och dessutom (som en extra bonus) håller länge.

Linne, ull, siden, tweed och neopren är några exempel på sådana tyger. De är billiga i förhållande till den exklusiva känslan, och deras hållbarhet över tid.

Annons

2. Fejka lyxen när du behöver

Det är inte alltid man har möjligheten att satsa på tyger och material av högsta kvalitet. Då gäller det att fejka. Med det sagt, behöver du inte lägga onödiga pengar på billiga läderkopior. Nej, tänk snarare att du sparar lite pengar på att inhandla något som ser ut att vara äkta.

Mocka är ett jättebra exempel. Fejkad mocka ser nämligen väldigt äkta ut, håller minst lika länge och är dessutom bättre för miljön.

3. Investera i några dyrgripar (men inte vilka som helst!)

Tillåt dig själv lägga lite mer pengar på plagg som använder ofta, som en investering. Exempelvis ett par riktigt snygga svarta kostymbyxor som du kan ha till allt – och styla dem med lite mer prisvärda plagg, som du enkelt kan byta ut efter dagsform.

Annons

Du kan till exempel unna dig själv att investera i ett par riktigt snygga solglasögon eller ett tidlöst ytterplagg. Dessa guldklimpar bär du hela säsongen, år efter år. På så sätt är de värda lite mer av din budget.

PS. Det motsatta gäller för plagg du bara kommer att använda en eller två gånger. Exempelvis en aftonklänning till ett speciellt event.

4. Stoppa in skjortan

Ett stylingknep som inte kostar någonting, men som har stor effekt på vad du utstrålar till omvärlden – stoppa in skjortan! Eller tröjan eller blusen. Ja, du fattar.

Annons

Det markerar midjan, förlänger benen och gör så att även en klassisk ”jeans och t-shirt”-outfit känns mer stylad och sofistikerad på ett kick. Som en extra bonus, behöver du heller inte bry dig om att stryka skjortans nedre del, eftersom den ändå ska stoppas in.

5. Skor med spetsig tå

Du behöver inte många par skor i garderoben. Men du bör investera i ett par med spetsig tå. Varför då? Jo, spetsen fungerar som en ”benförlängare” och om du stylar skorna rätt funkar de lika bra till jobbet, som till festen.

Annons

Spetsen tillför också lite ”edge” till din outfit och ger ett väldigt elegant intryck. Det är därför de flesta festskor (både för herrar och damer) har en spetsig tå.

6. Mixa tyger och texturer

Ett beprövat stylingknep, som får din outfit att kännas mer genomarbetat och exklusiv ut, är att mixa olika typer av texturer och material. Tänk läder, stickat, siden, ull, denim, paljetter. Både hårda och mjuka material.

Att medvetet bygga en kontrast mellan olika material är ett enkelt sätt att signalera att du ”har råd” med olika typer av material. Dessutom så ser det väldigt avslappnat chict och franskt ut att blanda hejvilt. Som att du har koll!

Annons

7. Monokrom styling

Det kan kännas läskigt att hoppa på den här stylingtrenden; ton-i-ton-styling, eller monokrom styling som det också kallas. Du behöver inte direkt gå på de allra starkaste färgerna och känna dig som en apelsin i en helt orange outfit. Börja långsamt med vitt, grått, blått eller jordnära toner.

Annons

Vad händer då när man klär sig i bara en färg? Jo, hela outfiten känns mer koordinerad, stilren och feminin ut. Tänk på gamla stilsäkra damer, så som Gabrielle "Coco" Chanel eller drottning Elizabeth, som mer ofta än sällan bar matchande set. Väldigt elegant!

8. Sparsamt med accessoarer

Arbeta efter devisen ”less is more” när det kommer till accessoarer. För många (coh för stora) blickfång ger ett stökigt och ogenomtänkt intryck. Undvik det genom att satsa på få och subtila accessoarer. Som med fördel kan kosta lite mer, i och med att du inte behöver lika många.

Annons

9. Se över dragkedjor

Synliga dragkedjor, som inte ser ut att höra hemma, kan vara ett bra recept för att få ett plagg att kännas billigt. Se därför till att välja plagg med osynliga dragkedjor. Eller plagg med dragkedjor som är väldigt väl inarbetade i designen, så att de inte känns ”felplacerade”. Vi lovar, det gör skillnad!

10. Addera guld

En väldigt transparent (men träffsäker) strategi för att få din outfit att se dyrare ut, är att addera guld. Närmare bestämt accessoarer i guld. Det kan lura både självförtroendet och ögat.

Välj diskreta och tidlös guldsmycken (det behöver inte vara äkta guld, det kan vara guldplättering eller bijouterier), så kommer du genast att se mer elegant och sofistikerad ut.

PS. Kom ihåg. Less is more.

Källa: Style Craze

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons