Trendar: ShoppingtipsModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024

Modeexperten: Detta gör många fel när de klär sig på morgonen – 8 misstag som är lätta att rätta till

09 nov, 2021 
Inte ens den mest rutinerade fashionistan kan lyckas jämt. Men du kan undvika många framtida modemissar genom att rätta till några av de vanligaste misstagen många gör när de klär sig på morgonen.
Annons
5 saker du kanske inte visste om Gigi HadidBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Gigi Hadid

Jag har arbetat som stylist, modeskribent och trendföreläsare i över 15 år. Men även jag har haft en hel del ”fashion moments” som såhär i efterhand inte känns särskilt lyckade. Att välja rätt bland en uppsjö av modeller, färger, mönster och accessoarer kan vara krångligt, speciellt i morgonstressen när du inte har all tid i världen att prova olika kombinationer. Det är helt enkelt lätt hänt att göra stylingmissar, och kanske vet du inte ens om att du gör dem? Därför har jag listat åtta vanliga fel många gör när de klär sig – och tipsen som gör att du enkelt kan rätta till dem.

1. Du klär dig inte efter din kroppstyp

Det är lätt att dras med av nya trender utan att fundera på hur väl de faktiskt fungerar för just dig. Många av oss har säkerligen inspirerats av någon snygg outfit på Instagram för att sedan klicka hem samma plagg – trots att det kanske inte passar varken vår kropp eller de övriga plaggen i vår garderob. Alla ser vi olika ut och samma plagg kommer inte att sitta likadant på oss alla.

Annons

Lösning:

Här krävs en dos självrannsakan. Var ärlig mot dig själv om hur din kropp faktiskt ser ut och fundera över vad det är du vill framhäva med den. Vadlång kjol eller knäkort? V-ringad topp eller rundhalsad? Alla snitt har betydelse för hur din kropp upplevs. Försök dessutom att undvika spontanshopping. Tänk istället ett varv till innan du köper något nytt. Vilka plagg använder du mest i din garderob? Och vilka brukar bli hängande? Där har du svaret till vilka typer av plagg du faktiskt använder och känner dig bekväm och snygg i.

Figursmickrande klänning på Michael Kors höstvisning
Lär känna din figur och klä dig efter vad du vill framhäva.
Figursmickrande klänning hos Michael Kors
Markerad midja och a-linjerformad kjol skapar exempelvis en illusion av bredare höfter.

2. Du väljer fel underkläder

Eftersom de inte syns glömmer vi ofta att lägga någon större vikt vid underkläderna. Kruxet är bara att de alltför ofta syns ändå – fast de inte borde det. Att välja rätt behå kan vara skillnaden mellan att toppen sitter som en smäck och att den sitter katastrofalt dåligt. Och som vi alla är mycket väl medvetna om sitter inte brösten kvar på ett och samma ställe livet ut. Ändå går många runt i samma behåar år ut och år in.

Annons

Lösning:

Att välja rätt behå är inte alltid så lätt som man kan tro så ta hjälp av kunnig personal och få en ny behå utprovad emellanåt. När du exempelvis bär en tajt klänning eller en slinkig kjol är sömlösa trosor ett måste för att undvika synliga troslinjer. Under den här punkten passar jag även på att lyfta ett varningens finger när det gäller de "osynliga" behå-banden – som ju faktiskt aldrig är osynliga. Istället går vi runt med synliga remmar av billig plast till den snygga axelbandslösa klänningen. Investera istället i en riktigt bra axelbandslös behå. Eller välj en annan modell på klänning.

Välsittande svart klänning på Michael Kors visning
Välj rätt underkläder till den axelbandslösa klänningen.
Annons

3. Du överstylar din look

Flera olika trender tillsammans kan vara svårburet till och med för den stilsäkra modeälskaren. Du behöver inte ett stort halsband, långa örhängen, tre armband, ett brett skärp, färgglada skor och en väska med fransar – på en och samma gång. För många iögonfallande detaljer kommer bara att konkurrera med varandra och skapa ett rörigt intryck.

Lösning:

Allt handlar om balans. Välj en eller två trender du gillar och låt dem stå i fokus genom att matcha med nedtonade plagg och accessoarer. Satsa på ett mönster istället för två eller tre. Och väljer du ett riktigt maffigt statement-smycke så låt det vara det enda.

Färgstarka, mönstrade plagg och accessoarer.
Många olika färger, mönster och detaljer konkurrerar med varandra om uppmärksamheten.

4. Du understylar din look

Tidlösa klassiker är oumbärliga i garderoben. Ofta är de våra mest trogna följeslagare som vi snabbt slänger på oss i morgonstressen när vi inte har tid att fundera över hur vi ska matcha. Och visst kan en klassisk och neutral stil vara ursnygg, men blir den alltför avskalad kan den också lätt kännas tråkig.

Annons

Lösning:

Det är den där sista avgörande detaljen som kan få din stil att lyfta. Bär du en diskret byxa och topp så addera gärna en färgglad väska eller ett par riktigt vassa skor. Det kan räcka med ett enda vackert smycke för att göra en lågmäld outfit mer intressant.

Avskalad stil i enkel svart klänning
Addera någon detalj för att göra en avskalad stil mer intressant.
Jeanne Damas i snygg vardagsoutfit
Jeanne Damas lyfter en vardaglig klädsel med hjälp av snygga accessoarer.

5. Du drar på dig nytvättade jeans

Ja, än sen då? Grejen är bara att nytvättade jeans inte sitter lika bra och det beror helt enkelt på att passformen inte är densamma. När du använder jeans formar de sig efter just din kropp, och när de tvättas förlorar de det mesta av den passformen. Nytvättade jeans har alltså inte hunnit forma om sig efter din kropp och kommer därför inte att sitta lika bra. Dessutom är de inte särskilt bekväma att bära innan de har mjuknat och formats.

Annons

Lösning:

Jeans ska inte tvättas särskilt ofta. Ta bort enstaka fläckar direkt och häng ut och vädra dem istället. Måste du ändå tvätta dem emellanåt så vänd dem först ut och in, skippa sköljmedel och torktumla aldrig.

Jeans får snyggare passform ju mer du använder dem
Jeans formas efter kroppen och får snyggare passform ju mer du använder dem.

6. Du är ofrivilligt transparent klädd

När det gäller tajta och tunna plagg kan det ibland vara så att de visar aningen mer än man hade önskat. Du kan känna dig helnöjd i provrummet men när du kommer ut i solljuset eller in i den starka lysrörsbelysningen på kontoret kan det vara en helt annan femma. Och tyvärr är man oftast helt omedveten om att man visar upp mer av sig själv än man egentligen känner sig bekväm med.

Annons

Lösning:

Är du osäker så ljustesta plagget! Ta med en kompis ut och be hen att kolla om dina tajts verkligen håller måttet i det starka solskenet.

Transparenta plagg är ett misstag
Undvik ofrivillig transparens genom att ljustesta plaggen.

7. Du bär helsvart eftersom det är ett säkert kort

Helsvart funkar i alla lägen, kanske du tänker. Och visst är det så! Men det är också lätt hänt att enbart svart från topp till tå gör att du faktiskt ser rätt trist ut. Väljer man att bära helsvart så bör man tänka lite extra på materialvalet.

Lösning:

Bär gärna helsvart men satsa då på olika material som skapar kontraster och ger liv åt klädseln. Skinn, stickat och siden ger olika strukturer som skapar djup och genast gör en helsvart outfit mer spännande. Ett annat enkelt tips är att addera några smycken för att skapa ett intressant blickfång.

Annons
Snygg helsvart outfit i olika material
Olika material ger liv åt en helsvart outfit.
Helsvart snygg klädsel hos Michael Kors
Stickat och siden skapar en fin kontrast.

8. Du bär lösa kläder för att dölja kroppen

Den som försöker dölja vissa delar av kroppen genom att bära stora och bylsiga plagg bör tänka om. Vill man exempelvis inte visa sina kärlekshandtag undviker man kanske snäva plagg och väljer istället oversized toppar som egentligen bara får det området att se ännu större ut.

Annons

Lösning:

Undvik de alltför lösa och stora plaggen. Det allra viktigaste är att välja rätt struktur på materialet och plagg som har ett bra fall. Välsittande plagg i rätt material som faller bra är betydligt mer smickrande än alltför bylsiga plagg.

Ashley Graham i figursmickrande svart kostym
Ashley Graham i figursmickrande kostym.
Annons