Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Modeexperten: Här är 4 vanliga stilmissar att undvika i sommar

01 jun, 2023 
Feminas modeexpert varnar för modemissar.
Om somrarna finns det vissa modemisstag som vi nog är många som upprepar varje år, som gör looken mindre stilren.
Därför listar nu Feminas modechef Jenny Fredriksson de fyra vanligaste modemissarna att undvika om du vill se elegant ut – och hur du gör för att ducka dem.
Glad stilfull sommar!
Annons
Behind the scenes Femina - Matcha dukningen med din lookBrand logo
Behind the scenes Femina - Matcha dukningen med din look

Äntligen är sommaren här på riktigt och med det även sommargarderoben. Tiden för linnen, shorts och fladdrande klänningar är en riktigt härlig modesäsong – men det finns faktiskt också vissa modefällor som man kan råka ramla i när värmen kryper på.

Här listar Feminas modechef Jenny Fredriksson några av de vanligaste modemissarna som många gör om somrarna, samt hur du ska gå tillväga för att undvika dem.

1. Du bär fel slags överdel

Ett vanligt misstag är att bära toppar som är för tajt sydd i ärmen – som på det viset bäddar för en härd av svett, som kan uppbåda synliga fläckar. Överdelen kan absolut vara täckande, men just i armhålan bör den inte sitta tajt, menar Jenny.

Om du fortfarande vill bära tröjor som är sydda på det viset finns det dock en enkel lösning på problemet, så att du slipper fundera på svettsituationen. På apotek kan du hitta självhäftande absorberande dynor som agerar svettskydd i armhålan.

Annons

– Anti-svett-pads är ett gammalt galatrix, berättar Jenny.

Sommarens riktiga räddning stavas däremot bikini, enligt modeexperten. Kanske nyttjar du bara dina badplagg på stranden, men då har du förbisett flera funktioner. Jenny själv brukar ersätta de vanliga behåarna med binkiniöverdelar om somrarna. De har ofta inga spännen, sitter inte åt för mycket och är i sköna material.

Utöver komforten kan bikinitoppen enkelt dressas upp och stylas som en vanlig, men funktionellt kylig, tubtopp.

– Du kan bära din bikini under en kavaj till exempel. Det tycker jag att både unga och mogna kvinnor kan ta till sig. Då blir du sval, men man ser ändå inte naken ut, utan fortfarande dressad. Nu är det dessutom à la mode att bära baddräkt eller bikiniöverdel som topp.

Kostym med bralette undertill.
En bikinitopp kan enkelt bäras som en behå eller croptop. Med en knäppt kavaj känns stilen mer klädd.

2. Du går runt i skrynkliga kläder på semestern

När man exempelvis åker utomlands eller ut på landet så är det inte alltid säkert att ett strykjärn finns nära tillhands. Det är inte heller alla som äger en steamer eller får plats med det i väskan. Dessutom kan det ju kännas trist att behöva lägga tid på att stryka eller ånga kläder på semestern.

Annons

Jenny brukar välja plagg i materialen lyocell och viskos, som hon tycker är extra sköna på sommaren – och som dessutom inte blir så skrynkliga lätt. Men om kläderna ändå blivit lite tillknycklade, eller om du dessutom har packat med dig känsliga bomullsskjortor, så finns det faktiskt ett väldigt enkelt knep som gör så att kläderna ser nystrukna ut.

– Jag brukar hänga kläderna ute i värmen och sedan spraya dem med vatten från en sprayflaska. Då blåser plaggen sig torra i vinden och resultatet blir som att man har strukit dem. Det är mitt bästa sommartips, som jag fick lära mig av Elles chefredaktör Cia Jansson. Hon packade alltid med sig en vanlig sprayflaska istället för en steamer.

Eftersom looken ser nystruken ut, trots den mycket lilla ansträngningen, så känns hela looken naturligtvis mer stilfull och elegant – men på ett enkelt vis.

3. Du bär sneakersstrumpor i sandalerna

Säkert äger du ett par korta sockletter. Du vet, sådana där korta strumpor som blottar anklarna när man har sneakers på sig. Och visst fungerar de gott och väl till det tilltänkta ändamålet, men modeexperten vill höja ett varningens finger mot att låta dem trava vidare även i sandalerna.

Annons

– Om du vill se stilren ut så ska du inte ha minisocker i sandalerna, svar: Nej! Om du inte vill gå barfota i skorna så välj hellre ett par rejäla strumpor. Det blir snyggare, menar Jenny.

Höga strumpor i loafers från Chanel.
Modechefen rekommenderar rejäla strumpor över minisockor i sommarskorna.

4. Din stil blir för obalanserad

Ytterligare ett vanligt modemisstag om somrarna, enligt modechefen, är att stilen blir för obalanserad och därmed upplevs mindre fashionabel. Man kan råka matcha mönster och färger hejvilt utan att tänka och på så vis göra plaggen en otjänst.

– Om man har på sig plagg som både är i grälla färger och har mycket mönster, kanske i lågprismaterial, så kan looken se lite billig ut. För att skapa en mer balanserad outfit så kan man bära en enfärgad underdel till en mönstrad topp, eller matcha den maxade byxan eller kjolen med en enkel t-shirt, blus eller skjorta. På det viset kan man känna sig kvinnlig och expressiv, men ändå stilfull samtidigt.

Iögonfallande outfits med starka färger och mönster.
Lagom är ledordet när det kommer till maxade plagg, tycker Jenny Fredriksson. När mönstrat kombineras med enfärgat får looken en bra balans.
Annons