Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Modeproffset: här är jeansen jag började älska efter 40

09 apr, 2024 
Jeans är en älskad garderobsfavorit för många. Här tipsar modeexperten Emma Danielsson om favoritjeansen som hon börjat älska efter 40.
Annons

Det finns väldigt många fördelar med att bli äldre. Jag upplever att man blir mindre ängslig och mer trygg – både generellt och vad gäller klädstilen. För ett par år sedan passerade jag 40-strecket, och numera är jag mycket mer selektiv när det gäller vilka nya trender jag anammar. Mina kläder ska funka både på kontoret och i lekparken. De ska vara bekväma att bära och enkla att matcha med övriga plagg i min garderob. Samtidigt som dessa kriterier ska bockas av vill jag känna mig ursnygg såklart!

Nu är det snart 20 år sedan jag började arbeta i modebranschen, och under merparten av dessa 20 år har jag rapporterat om nya trender för olika magasin, i radio och i TV4 Nyhetsmorgon. Då är det kanske inte så konstigt att jag själv också har hakat på en hel del trender – hur märkliga, obekväma eller rent ut sagt fula de har varit (såhär i efterhand åtminstone).

När det gäller jeans vågar jag påstå att jag har burit varenda modell som existerar, som de superslimmade stuprörsjeansen, sjuttiotalsjeansen med svaj, baggy jeansen, avsmalnande mom-jeansen, de riktigt slitna jeansen (nu snackar vi så pass slitna att de knappt sitter ihop) och jeansen som har rejält låg midja. De sistnämda har jag dock inte burit nu när de återigen blivit trendiga, utan när det begav sig på det glada 00-talet. Den här gången avstod jag eftersom jag helt enkelt inte tycker att det är bekvämt (eller särskilt snyggt) med låg midja. Kanske har det att göra med att jag som sagt känner mig tryggare i min stil och vet vad jag trivs i och vad jag passar i. För mig blir det mellanhög eller hög midja alla dagar i veckan – trendigt eller ej.

Emma Danielsson tipsar om bästa jeansen.
Modeexperten Emma Danielsson tipsar om jeansen hon började älska efter 40.

Precis som för många andra är jeans ett absolut favoritplagg hos mig, och något som jag bär minst 3–4 gånger i veckan. Men jag hakar inte på alla nya jeanstrender. Tvärtom. I takt med att jag blivit äldre har jag valt bort allt fler modeller. Den supertrendiga låga midjan får som sagt ett självklart nej. Likaså de utsmyckade jeansen och de överdrivet vida jeansen som vi har sett så mycket av på sistone. Istället har jag hittat en klassisk favoritmodell som jag alltid återvänder till.

Annons

Bästa jeansen för alla tillfällen

Numera bär jag nästan uteslutande raka jeans. De ska inte vara alltför snäva och inte alltför vida. Jag föredrar en modell som är aningen croppad nedtill så att de slutar precis vid vristen. Det gäller speciellt nu när våren och sommaren är på ingång eftersom den längden passar väldigt bra till sneakers. Helst bär jag dem i en klassisk mellanblå nyans eller i svart, och skippar allt vad detaljer och slitningar heter. Därmed har jag hittat en riktig garderobshjälte som går att matcha med varenda överdel i min garderob. För jag brukar även bära de raka jeansen till fest tillsammans med exempelvis klackar och en paljettopp. De här jeansen är ju så pass tidlösa att de passar till alla tillfällen – från lekparken till partyt. Och eftersom de inte är snortajta är de dessutom rätt bekväma att bära. Ni hör ju själva. Det är de perfekta jeansen! Jag önskar bara att jag hade kommit på det när jag var 20-nånting.

Klassiska blå raka jeans.
Raka jeans är tidlöst och passar vid alla tillfällen – från lekparken till partyt.Foto: TT
Jeansmode 2024: bästa jeansen i klassisk modell.
Välj mellanhög eller hög midja och skippa den trendiga (men obekväma) låga midjan.Foto: TT
Jeansmode: snygga och klassiska blå jeans.
Satsa på raka jeans i en klassisk och lättmatchad nyans som mellanblått eller svart.Foto: TT
Annons