Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Modeutställningen Margiela – Åren med Hermès öppnar på Artipelag

26 okt, 2018 
AvMalin Karlberg
Margiela Åren med Hermés på Artipelag
"Margiela – Åren med Hermès", en utställning om det banbrytande samarbeten mellan designern Martin Margiela och Hermès, visas 26 oktober 2018 till 28 april 2019 på Artipelag i Stockholm.
Annons

Ett av modehistoriens mest omtalade samarbeten – det mellan belgiske modeskaparen Martin Margiela och franska Hermès – pågick mellan 1997 och 2003. Margiela anlitades av Hermès kreativa chef Jean-Louis Dumas för att skapa Hermès prêt-à-porter-kollektioner för kvinnor – och med sin tillbakadragna personlighet och sitt avantgardistiska tänk ansågs han vara ett otippat val.

Margiela Åren på Hermes på Artipelag
Maison Martin Margiela S/S 2009. Foto: Marina Faust

Med facit i hand visade han sig dock bli en fullträff för det 200-åriga Hermès, med sitt fokus på genuina material, klassiskt skrädderi och diskreta detaljer. Margiela ville frångå modebranschens fokus på ungdomlighet och istället klä en självsäker, naturlig, modern och lite mognare kvinna. Han fokuserade mycket på att kläderna skulle hänga exakt rätt på kroppen – och att Hermès karaktäristiska djupa v-ringning höll sig sofistikerat sensuell utan att blotta för mycket.

Annons

Margiela – Åren med Hermès

Det 12 säsonger långa samarbetet har nu gett upphov till den hyllade modeutställningen ”Margiela – Åren med Hermès”, som visas på konsthallen Artipelag på Värmdö i Stockholm under hösten och vintern – med fler än 100 outfits, fotografier och kortfilmer ur Hermès arkiv.

Utställningen ger en återblick på sena 90- och tidiga 00-talets modescen
Utställningen ger en återblick på sena 90- och tidiga 00-talets modescen. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Kreationer från Martin Margielas eget varumärke visas i dialog med hans skapelser för Hermès, för att illustrera den kreativa processen mellan två  identiteter – där klassiska och tidlösa Hermès samspelar med Margielas ikonoklastiska framtoning. Hermès typiska orangea färg ställs här ut sida vid sida med Maison Martin Margielas vita kulör.

Utställningen skapades 2017 av curatorn Kaat Debo och Martin Margiela och har tidigare visats på MoMu i Antwerpen och på Musée des Arts Décoratifs i Paris.

Studio des Fleurs, Hermès S/S 1999 och Giovanni Giannoni, Maison Martin Margiela S/S 2009
Studio des Fleurs, Hermès S/S 1999 (t.v.) och Giovanni Giannoni, Maison Martin Margiela S/S 2009 (t.h.)

”Margiela – Åren med Hermès” pågår mellan den 26 oktober 2018 och har förlängts till den 28 april 2019 (istället för tidigare slutdatum 10 mars 2019).

Läs även:

Annons