Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Nordkorea förbjuder hockeyfrilla och tajta jeans

02 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografMaria Svetlychnaja/TT.
Tycker du om tajta jeans, hockeyfrilla och piercingar ska du inte flytta till Nordkorea – där är allt det nämligen förbjudet nu.
Landets diktator Kim Jong-Un har valt att ta ett krafttag mot vad han anser är mode som står för en ”kapitalistisk livsstil”.
Annons
Kronprinsessan Victorias stilresa genom årenBrand logo
Kronprinsessan Victorias stilresa genom åren

Det är inte lätt att vara ett modelejon i Nordkorea.

Landet har sedan länge bara 15 tillåtna frisyrer, och man är väldigt noggrann med att befolkningen klär sig på ”rätt” sätt.

Men nu väljer diktatorn att göra en ännu hårdare insats mot modetrender som han upplevt i samhället. I den statliga tidningen Rodong Sinmum publicerades det nyligen en text där det uttrycktes oro för att allt fler, framförallt unga, nordkoreaner vill klä sig i västerländskt mode.

”Vi måste vara uppmärksamma på även de minsta tecken på den kapitalistiska livsstilen och kämpa för att bli av med den”, stod det i tidningen, skriver The Guardian, som i sin tur hänvisar till sydkoreanska tv-kanalen Yonhap.

I den nordkoreanska tidningen skriver man vidare att Nordkorea riskerar totalt förfall om man inte tar ett grepp om de rådande trenderna och stoppar dem.

Annons

Det här förbjuder Kim Jong-Un i Nordkorea

Därför är det nu en rad plagg och stilyttringar som förbjuds nu. Kim Jong-Un har bestämt att man inte får klä sig i varken tajta jeans eller ha tröjor med märkestryck. Inte heller i håret får man uttrycka sin personlighet som man vill – frisyrer som hockeyfrilla och tuppkam är nu förbjudet, då det anses tillhöra den ”kapitalistiska kulturen”. Nordkoreaner får inte heller färga håret eller pierca sig.

För att hålla koll på sin unga befolkning tar diktatorn ofta hjälp av landets ungdomsorganisation, som får agera som modepoliser. En av deras uppgifter är att stoppa människor som klär sig i ”främmande” kläder.

Annons