Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Nu kan du se klänningarna från Downton Abbey i Sverige

31 jan, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Har du också varit förtjust i de vackra aftonklänningarna, cocktailblåsorna och sidenmorgonrockarna som pryder herrskapet i tv-serien Downton Abbey? Nu har du chansen att se dem på riktigt – i Sverige!
Annons

Många är vi som beundrat de vackra kläderna som Lady Mary Crawley, ärkegrevinnan av Grantham och alla de andra karaktärerna i den hyllade tv-serien Downton Abbey bär. Från och med i lördags och fram till oktober finns nu chansen att se skapelserna i Sverige. Det här är inte första gången kläderna från den populära serien visas i Sverige – 2012 ställde Hallwylska museet i Stockholm ut dräkterna.

Denna gång ställs klänningarna ut på Tjolöholms slott, ungefär fyra mil söder om Göteborg. Tjolöholms slott, som är byggt i Tudor-stil, stod klart 1904 och har kallats för Sveriges märkligaste byggnad. Här finns, förutom det ståtliga slottet, bland annat en slottskyrka och ett flertal arbetarbostäder.

Läs även Downton Abbey får fortsättning som film på bioduken

Syftet med utställningen är att belysa hur livet och modet kunde se ut på ett stort gods i början av 1900-talet, enligt ett pressmeddelande.

Annons
170127-Down Town-6336
Kläder som bars av karaktärerna Matthew Crawley och Lady Mary Crawley. Foto: Will Rose

Förutom herrskapets kläder, visas här också tjänstefolkets dräkter, exempelvis husfrun Mrs Hughes mycket propra, svarta klänningar. Här ges, enligt pressmeddelandet, en chans att på nära håll studera hantverket och klädernas alla detaljer i sömmarna.

170127-Down Town-2083
Mrs. Hughes klänning ställs ut i tjänstefolkets matsal. Foto: Will Rose

Utställningen pågår fram till den första oktober och besökarna kan välja mellan att gå den vanliga slottsvisningen för att få en glimt av kläderna, eller gå med på en temavisning då man får se kläderna på nära håll och dessutom får höra guiden berätta om hur livet såg ut på Tjolöholms slott under 1900-talets början. Under den senare får besökarna också titta in i tjänstefolkets avdelningar – som normalt inte är öppna för besökare.

Annons
170127-Down Town-6601
Lord Granthams morgonrock och pyjamas. Foto: Will Rose
170127-Down Town-6350
Klänningar som burits av karaktärerna Änkegrevinnan Violet Crawley, Grevinnan av Grantham Cora Crawley och Lady Sybil Crawley. Foto: Will Rose

Artikeln är ursprungligen publicerad på Allers.se.

Annons