Gillar du att handla miljövänligt men inte att gå omkring i affärer? Då kommer du nog att gilla Erikshjälpens nya initiativ. Idag slår nämligen barnrättsorganisationen upp de digitala dörrarna till onlinebutiken secondhand.se och blir därmed den första ideella organisationen att lansera en e-handel med tusentals secondhandvaror.

Allt som kommer att säljas på sajten har skänkts till Erikshjälpen, och det kommer att gå att fynda allt från vintageplagg för både dam och herr, barnkläder och leksaker till porslin, böcker och vinylskivor. Överskottet från e-handeln kommer att gå till bistånd. Organisationen jobbar främst med barnrättsfrågor och gör sociala insatser för barn och familjer som lever i utsatthet, både i Sverige och utomlands.

– Vi vet att det finns ett enormt intresse för att handla second hand och att allt fler konsumenter vill minska sin klimatpåverkan. Samtidigt vill också många handla via sin mobiltelefon eller surfplatta. Genom secondhand.se vill vi göra det enkelt att handla hållbart, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand, i ett pressmeddelande.

I vår och sommar kommer sajten dessutom att få draghjälp av kända profiler. Författaren och bloggaren Flora Wiström och stilexperten Filip Strömbäck har bland annat skänkt plagg från sina garderober, och musikjournalisten Fredrik Strage har skänkt en del av sin stora skivsamling.

– Alla har inte möjlighet att besöka våra 63 fysiska butiker och det känns oerhört kul att kunna erbjuda fler att genom sin konsumtion göra gott, dels genom att ge varor en längre livstid och bidra positivt till vår planet, dels genom att bidra till att barn som lever i utsatthet får ett bättre liv, säger Tomas Bjöersdorff.

– Eftersom nya, skänkta varor fylls på i e-handeln varje vardag blir det en online-butik i ständig förändring. Precis som i våra fysiska butiker är målet att man ska kunna hitta nya spännande varor och göra nya fynd vid varje besök, avslutar han.

Foto: IBL

Läs även:
Lär dig shoppa second hand!

Miss Claritys designer är årets secondhandprofil

Mer läsning

Femina