Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

Så blev 50 år gamla mönstret sommarens absolut trendigaste – kolla in det här

22 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografRodebjer, TT
Sommarens trendigaste mönster har över 50 år på nacken. Läs historien bakom Rodebjer x Carl Johan De Geer.
Annons
Här lyfter Femina kvinnliga designers – följ med bakom kulissernaBrand logo
Här lyfter Femina kvinnliga designers – följ med bakom kulisserna

Svenska märket Rodebjer, med grundaren Carin Rodebjer i spetsen, har blivit känt för att kombinera konst och mode, känt för att gång på gång gräva i arkiven, hitta inspiration från historien, och stöpa om fynden i en ny, mer modern, form. Jobsmönstret är bara ett exempel, ett mönster som vi sett på allt från kungligheter till Hollywoodkändisar. Och nu är det dags igen!

För några veckor sedan lanserade Rodebjer en ny kollektion, ett samarbete mellan märket och den svenska konstnären Carl Johan De Geer, känd för, bland annat, tv-programmet Tårtan och verket Skända flaggan.

På 1960- och 70-talet var Carl Johan De Geer dessutom involverad i det ikoniska svenska märket Mah-Jong, för vilket han inte sällan agerade fotograf (och modell). Och på tal om Mah-Jong... det rådet inget tvivel om att Rodebjers nya kollektion flirtar med märket. Detta genom, bland annat, ett mönstrat stickat set bestående av byxa och tunika.

Annons

Mönstret skapades på 1960-talet

Det mest utmärkande med Rodebjers nya kollektion är dock mönstret, ett mönster som skapades redan på 1960-talet. Av just Carl Johan De Geer. Mönstret går under namnet Rendezvous och är, i Rodebjers tappning, en slags hyllning till både Carl Johan, konsten – och det mer maximalistiska uttrycket.

– Jag började den här kollektionen med en fråga; tänk om minimalism inte hade blivit det estetiska paradigmet i Sverige? Tänk om vi istället fortsatte på resan med högljudda, färgglada, orubbliga uttryck? Den här kapselkollektionen är en hyllning till Carl Johan De Geers stora och excentriska verk och energin och glädjen i 1970-talets Sverige – omtolkad för den strikta Rodebjer-hippien, slår märkets creative Director och grundare Carin Rodebjer fast.

Ett av plaggen från Rodebjers samarbete med Carl Johan De Geer.

Kapselkollektionen innehåller bland annat en kaftan, en klänning, ett stickat set, en kjol och ett linne. Under lanseringen visades också ett antal t-shirts med foton från Carl Johans karriär. Bland annat märktes en tröja med en bild på Marie Louise Ekman, Carl Johans exhustru, med vilken han var gift under tiden han skapade mönstret. I dag lever Carl Johan med konstnären och författaren Marianne Lindberg De Geer.

Annons

Detta är Carl Johan De Geer

Carl Johan De Geer har en minst sagt spännande historia. Han föddes 1938, in i en av Sveriges mäktigaste aristokratiska familjer. Carl Johan valde dock bort ett liv med överklassprivilegier och lämnade den stelbenta tillvaron för att istället bygga en egen karriär som undergroundkonstnär. Rodebjer beskriver honom som ”en rebell i sin kärna, med en unik karaktär”.

Carl Johan De Geer med dåvarande hustrun Marie-Louise De Geer (i dag Ekman), 1968.

De Geer har under hela sin livstid upprätthållit en provocerande och spontan läggning. Bland hans uppskattade verk märks målningar, grafisk design, film, skrivande och fotografi, bland annat.

Annons