Att tvätta behån ofta, låta den vila mellan användningarna och förvara den på rätt sätt håller behån fräsch och snygg längre.

Här är 7 tips för att hålla din behå fräsch och fin så länge som möjligt:

1. Köp rätt storlek

När du provar behåar ska du välja en behå som har rätt kupstorlek men är något tajt i omkrets. De följande två veckorna kommer behån nämligen att töja sig.

2. Ha flera olika behåar

För att din behå ska behålla sin elasticitet behöver den vila mellan användningstillfällena. Använd inte en behå längre än två dagar i sträck.

3. Handtvätta behån

Om du handtvättar din behå håller den längre än om du maskintvättar den. Ta bort eventuella pushup-kuddar eller vaddering och lägg behån i ett rent handfat. Häll i en tesked milt tvättmedel och rör runt med handen. Gnugga försiktigt på behån och skölj därefter under rinnande vatten. Häng behån upp och ner med två klädnypor i bygeln och låt den dropptorka.

4. Om du måste maskintvätta behån…

Om du av någon anledning ändå måste maskintvätta behån så gör det i 30 grader och i en tvättpåse. Torktumla aldrig behån och använd inte sköljmedel.

5. Så ofta ska du tvätta din behå

Efter 2-3 dagars användning är det dags att tvätta den. Gör du det för hand tar det inte mer än 10 minuter.

6. Förvara behån på rätt sätt

Stäng spännet i ryggen och lägg behåarna med kuporna upp. Stapla behåarna efter varandra så att formen bibehålls. Vik absolut inte behåarna på mitten och tryck in ena kupan – det förstör formen på behån!

7. Ha flera favoriter

Många av oss har en eller två favoritbehåar vi använder mest. De andra kanske skaver lite, har fel storlek eller bara inte känns rätt. Gör en rensning en gång för alla och släng de behåar du inte gillar och köp fler av den behåmodell du har som favorit. Chansen att du tvättar din behå oftare är större om du faktiskt har andra behåar du tycker om lika mycket och kan använda när de andra tvättas.

Läs även:

Så hittar du rätt behåstorlek

Smarta husmorstips som håller kläderna fina

5 saker som händer när du struntar i behån

Mest läst