Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Jill Johnson: ”Jag känner ett lugn i mig som kvinna”

08 jan, 2024 

Från musikscenen till tv-rutan, verandan i Nashville och privat hemma i vardagsrummet – Jill Johnson har flera olika modestilar. För Femina berättar hon nu om hur hon ser på mode, skönhet och hur hon inte står ut med sitt gamla jag.
– Jag skulle skämmas om folk visste hur mycket kläder jag skickat i väg senaste tiden, säger hon.

Annons
Jill Johnsons stilresa - 25 år i rampljusetBrand logo
Jill Johnsons stilresa - 25 år i rampljuset

I fjol fyllde hon 50 år och i år åker hon ut på ny klubbturné med bandet Jill and the Johnsons, en trio vi nyligen sett i SVT:s succéprogram På spåret. Countrydrottningen Jill Johnson har under året haft, som hon säger själv, ett påtvingat reflektionsår. Ett år som resulterat i acceptans och tacksamhet.

– Jag är glad att jag fått fylla 50. Jag är frisk och jag känner mig allmänt privilegierad. Jag är inte längre 20 eller 25, jag är över 50 nu. Då lägger man bort ganska många saker som varit ängsliga innan, och det är helt underbart, säger hon.

Frågan om hur året som femtioåring varit har hon fått flera gånger och enligt Jill själv gick hon inte in i femtio och kände något annorlunda, men kommer kanske ut ur året med känslan av tacksamhet.

Annons

– Jag känner ett lugn i mig som kvinna där jag gått igenom förklimakteriet – eller jag är där fortfarande. Det är ingenting kvinnor pratar om, men det har varit en utmaning, säger hon och fortsätter:

– Jag har haft en otroligt snäll kropp hela mitt liv och jag har aldrig haft problem med något, men för första gången har jag känt mig påverkad. Jag vill kunna styra över mitt mående. Men jag är ganska positiv, jag tycker att jag accepterar mycket av kroppens resa i livet. Jag håller inte på med något förskönande annat än att jag sminkar mig och klär upp mig.

Jill Johnson klubbturné 2024
I vår åker Jill Johnson ut på klubbturné med trion Jill and the Johnson.

När det gäller just kläder så är mode ett viktig attribut i Jills yrkesroll. På scen bjuder hon gärna på snygga scenkläder och har alltid satsat på det, men när hon är hemma är det något helt annat.

Annons

– Jag går nästan alltid bara i träningstights, kashmirtröja och stövlar hemma. Jag är ingen person som klär upp mig till vardags. Ska jag gå på ett möte så byter jag ut träningstightsen mot skinnbyxor. Jag älskar kashmirtröjor, inte för att det är lyx utan för att jag inte står ut med akryl, jag vill ha naturmaterial, säger hon.

Miljötänket har inte alltid funnits där men på senare tid har något förändrats. Från att vara en person som lagt mycket pengar på kläder till att nu tona ner sin garderob, inte shoppa lika mycket och tänka annorlunda.

– Nu håller jag på att dödsstäda. Jag skulle skämmas om folk visste hur mycket kläder jag skickat i väg senaste tiden. Men det är för att jag har ett nytt tänk, jag står inte ut med mitt gamla jag.

Country både som musik och mode

Många förknippar Jill Johnson med country, både när det gäller mode och musiken. Men hon själv vill inte sätta någon etikett på vilken stil hon har.

Annons

– Jag sitter på många stolar. Jag kan vara en kostymperson, en maxiklänning och boots-person och jag kan vara en Lars Wallin-galaklänning-person. Jag har kommit undan med det mesta och har aldrig fått en etikett som en modeprofil, så jag har alltid klätt mig lite olika.

Jill Johnson I carina bergfeldt
Jill Johnson under en inspelning av SVT:s talkshow Carina Bergfeldt.

När det gäller att definiera modestilen country så säger hon att det är svårt att rama in, precis som musikstilar, då det är olika för alla.

– Men jag tycker väl att countrystil är någon form av mockafransar, boots, ett par jeans eller jeansshorts och en schysst t-shirt med tryck på. Och det behöver inte vara cowboy-boots, även om det är snyggt. Eller den mer bohemiska stilen, en fin maxiklänning med stickad kort kofta över och med ett par boots. Och vågar man ha hatt så tycker jag det är snyggt, säger hon.

Jills veranda 2024 SVT
Bild från SVTs program Jills Veranda.

”Jag vill ha figurnära och bjuda på de former jag har”

Att följa modetrender är alltså inget för Jill. Hon har inte heller använt sig av stylister speciellt mycket genom karriären, något som annars är vanligt i branschen. Men sedan två år tillbaka har hon fått hjälp av stylisten Sebastian Hammarberg, en nära vän till familjen och en känd stylist bland profiler.

Annons

– Jag har känt att stylister följer trenderna och inte förstår min kropp, så jag har varit lite tjurskallig med det. Men en dag när jag var ganska förtvivlad och olycklig och hittade ingenting på stan så klev han in och räddade mig. Det var en tid då jag inte kände igen min kropp i förklimakteriet, säger hon och fortsätter:

– Jag är 165 centimeter och har en rak kropp, så jag passar inte i a-linjeformade plagg och oversize blir bara boxigt på mig. Jag vill ha figurnära och bjuda på de former jag har. Ibland har jag lite mage, ibland är jag klimakteriekurvig och ibland är jag smal. Jag försöker hålla det ganska nära min kropp så de kvinnliga former som finns syns. Jag tycker inte om de stora tälten.

Jill Johnsons hår och smink
”I min bransch så hade alla löshår där ett tag, och det slet så mycket. Det förstörde mitt hår totalt”, säger hon.

Nyckeln bakom det fina håret

När det kommer till skönhet så är ren och återfuktad hud det viktigaste, något som enligt henne själv blivit mer viktigt med åren. Men när det gäller vilka produkter hon använder så är hon, precis som med modet, inte fast vid någon speciell stil.

Annons

– Man testar allt. Jag kan köpa superlyxiga produkter och sen när de är slut så känner jag "Nepp, det går lika bra med apoteket", och så går jag och köper det, säger hon.

Att ha löshår är något hon slutat med sedan tio år tillbaka.

– I min bransch så hade alla löshår där ett tag, och det slet så mycket. Det förstörde mitt hår totalt.

I dag lockar hon håret till en ”Dolly Parton-frisyr” och låter lockarna hänga ur sig lagom till det är dags att stå på scen. Sedan borstar hon ur produkterna på kvällen och tvättar inte håret mer än någon gång i veckan.

– Jag tycker man kan borsta ur ett hår på kvällen på samma sätt som man vädrar en tröja i naturmaterial på kvällen. Jag duschar resten av kroppen men jag tror vi tvättar sönder våra hår, säger hon.

Annons