rensa garderoben

Den genomsnittliga svenska kvinnan har mängder av kläder hon aldrig använder i garderoben. Vi tenderar att spara kläder trots att vi slutat ha dem på oss (om vi nu någonsin bar dem – gissningsvis är en stor andel rena felköp som vi ändå aldrig gjort oss av med). Och enligt en ny undersökning utförd av flyttbolaget Movinga har vi riktigt dålig koll på hur stor andel av våra kläder vi inte burit under de senaste 12 månaderna.

Läs även: 15 saker du måste rensa ut ur din garderob i höst

Undersökningen genomfördes bland drygt 18 000 hushåll i 20 länder – och visar att svenska kvinnor tror att i genomsnitt 28 procent av garderoben består av plagg de aldrig bär. En hög siffra redan där, men när den uppskattade siffran jämfördes med verkligheten visade den sig vara 30 % högre. Hela 58 procent av den svenska snittkvinnans klädkammare består av plagg hon inte haft på sig det senaste året. Mer än halva garderoben skulle du med andra ord kunna rensa ut och sälja, skänka bort eller lämna till återvinning.

En annan möjlighet är att ge dina oanvända plagg en ny chans. När du väl börjar rensa hittar du säkerligen plagg du glömt att du hade – eller sådana som kan kännas aktuella igen med nya stylingsätt. Och finklänningarna du sparar till speciella tillfällen som aldrig dyker upp? Bär dem på nästa fest du går på – de förtjänar ett bättre öde än att bara hänga i din garderob!

Läs även: Därför blir du lyckligare av att rensa garderoben

Sverige är dock långtifrån värst i undersökningen. Förstaplatsen innehas i stället av Belgien, där 88 procent av kläderna ligger oanvända i klädbyrån.

Sugen på att ta tag i en storrensning av klädkammaren? Här får du proffsets bästa tips för hur du organiserar din garderob och gör dig av med plagg du tröttnat på.

 

Läs även:

10 saker du genast bör rensa ut från ditt hem

12 fula prylsamlingar vi alla har där hemma

Förvaringsexpertens 6 bästa tips för att få ordning i köket

Så rensar du ditt hem med KonMari-metoden