Artikeln innehåller reklamlänkar

SKOR

Innan du börjar använda nya mockaskor är det viktigt att behandla dem med impregneringsspray som hjälper till att hålla smuts och fukt borta.

För att öka livslängden på dina mockaskor är det klokt att investera i en mjuk borste.  Använd den regelbundet för att ta bort damm och annan smuts och på så sätt hindra det från att ta sig in i mockan.

Om dina skor är i behov av en ordentlig rengöring så finns det speciella mockaschampon att köpa. Efter tvätt använder man en mockaborste som lyfter upp fibrerna igen, så att skon återfår sin lyster.

KLÄDER

Även mockaplagg kan impregneras med en spray för att öka skyddet mot smuts och vatten. Bästa sättet att vårda mockan är att vädra plagget mellan användningarna. Om du fått en fläck, pröva då att borsta bort den med en mjuk borste eller med en lite grövre svamp. Fettfläckar kan vara svåra, men om du har tur absorberas fettet av skinnet och försvinner efter en tid. I annat fall är det är rekommendera att lämna i plagget till en skinn- och läderspecialist för rengöring.

Man kan också pröva att tvätta plagget i 30 grader med skinntvättmedel eller med såpa. Ställ in maskinen på ett program för fintvätt med centrifugering. Efter tvätt slätar du ut plagget och hänger upp det på galge (dropptorka ej!) När plagget är torrt stryker du det och borstar sedan upp ytan igen. Glöm inte bort att impregnera på nytt efter tvätt.

impregneringspray mocka
schampo mocka

Vårdande och rengörande schampo med tillhörande borste för mocka (länk till butik). Läs mer och köp här (länk till butik).

Mest läst