Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Sara Danius nobelklänningar ställs ut på Nationalmuseum

28 nov, 2019 
AvEmma Blomberg
Nationalmuseum börjar nu samla på svenska modeplagg från år 2000 och framåt. Initiativet är en del i museets uppdrag att ansvara för form och design.
Annons

För ganska exakt ett år sedan öppnade dörrarna återigen till Nationalmuseum efter ett långt renoveringsprojekt. Det svenska konst- och designmuseet rymmer idag samlingar med målerier, skulpturer, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900, samt konsthantverk och design fram till idag. Nu vill de vara med och förändra uppfattningen av vad design verkligen är.

Som en del i det börjar museet samla på svenska modeplagg, skapade från år 2000 och framåt. Samlingen har påbörjats i och med donationerna av en klänning av Martin Bergström och fem klänningar som Pär Engsheden.

Samlingen kommer att bestå av unika, konstnärligt skapade modeplagg. Kriterierna för att de ska kunna ingå i samlingen är konstnärlig verkshöjd, konstnärlig individualitet och grad av nyskapande. De ska även vara från år 2000 och framåt och skapade av en designer som är verksam i Sverige.

– Nationalmuseums ansvar är att bevaka form och design och vi ser att mode har blivit en viktig och självklar del av detta område. Därför tar vi nu in modeplagg som förändrar uppfattningen av vad design egentligen är i samlingarna. Det är inte första gången som Nationalmuseum utvidgar samlingsområdena, på 1960-talet började museet aktivt att samla industridesign och 2002 fotografi, säger Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum.

Annons
Martin Bergströms kreation Arty Farty
Martin Bergströms kreation Arty Farty är en av klänningarna du kan se på Nationalmuseum.

Sara Danius nobelklänningar

Eftersom Nationalmuseum inte har några statliga medel för förvärv utan skapar samlingarna genom donationer, kommer modesamlingen att växa i sin egen takt. Just nu består den av sex klänningar. En av dem, Martin Bergströms kreation Arty Farty från 2014, är en gåva från designern själv. Den går att se i Designmagasinet på Nationalmuseum fram till och med den 19 januari 2019.

De andra exemplaren i samlingen består av fyra nobelklänningar som Sara Danius bar som ständig sekreterare i Svenska Akademien vid nobelfestligheterna 2015-2018, samt en svart sammetsklänning, samtliga i design av Pär Engsheden. Dessa klänningar kommer att visas i en utställning på museet från den 26 mars 2020.

Annons
Sara Danius på Nobel 2015

Sara Danius på Nobel 2015.

Sara Danius på Nobelfesten 2016

Sara Danius Nobel 2016.

Sara Danius Nobel 2017

Sara Danius på Nobel 2017.

Annons
Sara Danius Nobel 2018

Sara Danius på sin sista Nobelbankett i december 2018.

Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum, TT

Läs mer:

Annons