Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Tittfest: Så har Sarah Jessica Parker ägt stilen - i fem decennier

10 dec, 2021 
AvMalin Collin och Malin Roos
FotografTT

Att regera modemässigt 1985 lika väl som 1997, 2008 OCH i dag – vem lyckas ens med det konststycket? Svar: Sarah Jessica Parker.
Men kommer SATC-ikonen att kunna fortsätta leverera stil-fullträffar i And just like that?
– Jag tror säkert att de kommer att lyckas så länge de är trogna Carries stil, säger Feminas moderedaktör Jenny Fredriksson.

Annons
TV: 5 saker om Sarah Jessica Parker som du kanske inte vissteBrand logo
TV: 5 saker om Sarah Jessica Parker som du kanske inte visste

Chrysler building, gula taxibilar, Sarah Jessica Parker i vit tyllkjol och rosa linne. En buss som skvätter vatten. Introt till Sex and the city är lika legendariskt som tv-serien själv och det kändes som tiden stått stilla när rebooten And just like that hade premiär i veckan.

Sarah Jessica Parker kom till galapremiären på The Museum of Modern Art - som Carrie Bradshaw. I drömmig grå Oscar de la Renta-klänning, matchande cape och rosa tyllkjol.

Hennes outfit blev den stora snackisen, såklart.

Annons

– Jag ser mig inte som en stilikon men jag är privilegierad nog att få låna vackra klänningar, har skådepelaren själv sagt tidigare i tidningen People. Lite väl ödmjukt.

Sarah Jessica Parker, Kristin Davis och Cynthia Nixon vid premiären av "And just like that".
Sarah Jessica Parker tillbaka tillsammans med Kristin Davis och Cynthia Nixon.

Sex and the city var symbolen för en modern livsstil för kvinnor i 30-årsåldern långt innan sociala medier hade uppfunnits och störst av alla var Sarah Jessica Parker som blev en världsomspännande modeikon med sina, eller rättare sagt, Carrie Bradshaws outfits.

I bakgrunden stod stylisten Patricia Field som var en nyckelperson.

Annons

– Sarah Jessica Parker har jobbat med rätt personer som Patricia Field som satte henne på kartan som stilikon. Tack vare hennes eklektiska fingertoppskänsla har hon format Parkers öde som stilikon, säger Jenny Fredriksson, moderedaktör på Femina.

Sarah Jessica Parker slog igenom i Girls just want to have fun

SATC-skådespelaren stod på Broadway redan som 11-åring och fick huvudrollen i musikalen Annie när hon var 14. Sedan kom 1980-talet och det stora genombrottet med Girls just want to have fun 1985.

Redan då var Sarah Jessica Parkers stil New Yorkigt ultrahipp.

Men att vara känd som välklädd på film är en sak, då är det andra som bestämmer vad man ska ha på sig. Men Sarah Jessica Parker har lyckats hela vägen: hon är inne på sitt femte decennium som stilikon och toppar fortfarande amerikanska listor över bäst klädda kvinnor eftersom hon aldrig väljer de blygsamma kreationerna på röda mattan.

Annons
SATC-ikonen Sarah Jessica Parker vid inspelning av And just like that.
SATC-ikonen Sarah Jessica Parker vid inspelning av And just like that.

Hon är dessutom designer själv och driver märket SJP där hon säljer både skor, kläder och accessoarer.

Få storspelare i Hollywood har så få skandaler i bagaget som Parker. Hon har varit gift med skådespelaren Matthew Broderick sedan 1997 och paret har tre barn. Den enda konflikt som nått världsrubriker är den med skådespelarkollegan Kim Cattrall. Att regera modemässigt 1985 lika väl som 1997, 2008 eller i dag är det få som behärskar. Hur ska hon behålla modestatusen in i nya serien ”And just like that”?

Annons

– Carrie hade sådan genomslagskraft och då måste det finnas en naturlig utveckling. Jag tror säkert att de kommer att lyckas så länge de är trogna Carries stil, säger Jenny Fredriksson.

SARAH JESSICA PARKERS BÄSTA STIL I FEM DECENNIER

And just like that-premiären 2021

Sarah Jessica Parker vid premiären av HBO Max-serien "And Just Like That".

Sarah Jessica Parker kom till den efterlängtade premiären av And Just Like That på The Museum of Modern Art - som Carrie Bradshaw. Grafitgrå aftonklänning signerad Oscar de la Renta med matchande cape och en tyllkjol, såklart. Sotade ögon såklart och stram bulle i håret. De rosa klackarna var från hennes eget märke SJP Collection.

Annons

The Met Gala 2018

Sarah Jessica Parker på The Metropolitan Museum of Art's Costume Institute benefit gala.

Just just The Met Gala brukar alla kändisar ta i lite extra. SJP tog i kanske mest i Dolce & Gabbanas katolska tema med ett katedralsläp, guldutsmyckningar och heliga hjärtan. Hon toppade allt med en guldkrona.

Oscargalan 2009

Sarah Jessica Parker sätter stilen på Oscarsgalan 2009.

Balens drottning – eller åtminstone Oscargalans prinsessa var SJP i Christian Dior Haute Couture. Den skira vita klänningen med guldbroderier gav högsta betyg bland världens modeexperter.

Annons

TV and radio gala New York 1999

Sarah Jessica Parker på TV and radio gala i New York 1999.

Ett år efter Sex and the citys premiär gick en skimrande SJP på röda mattan i silverrandig tubklänning matchad med silvriga stilettsandaler och treradigt pärlhalsband.

Oscargalan 1989

Sarah Jessica Parker och Robert Downey Jr på Oscarsgalan 1989.

1989 - för mer än 30 år sedan (!) kom SJP till Oscargalan med sin dåvarande pojkvän Robert Downey Jr. Hon bar en svart klänning från en skräddare i Pittsburgh och hon sminkade sig själv, har hon berättat senare.

Se också: Nya säsongen av Sex and the City – det här vet viBrand logo
Se också: Nya säsongen av Sex and the City – det här vet vi
Annons