victoria nobel

Knytblusen är ett klassiskt kungligt plagg. Kronprinsessan Victoria har ett flertal hemma i sin kungliga garderob. 2018 blev dock plagget ett riktigt statementplagg i och med #knytblus-upproret i sociala medier. Det hela skedde efter att den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius hoppat av Svenska Akademien. Kvinnor över hela världen klädde sig i knytblus, Sara Danius signaturplagg, och fotade sig själva för att markera sin sympati för Danius – och för kvinnokamp i stort.

Såhär har Sara Danius själv berättat, för vår systersajt ELLE, om sitt favoritplagg:

– Jag hittade en knytblus hos Anna Holtblad och kände att det skulle vara roligt att skoja till det lite och klä mig i knytblus, pennkjol och högklackat. Lite grann à la Margaret Thatcher – fast på kul. Alla andra hade jeans och t-shirt. Studenterna tyckte att det var roligt och jag fortsatte sedan att köpa en ny knytblus varje säsong.

Knytblusens historia

– Knytblusen har funnits i många former genom åren, men fick sitt stora genomslag som modetrend under slutet av 70- början av 80-talet, berättar Philip Warkander, doktor i modevetenskap för ELLE.

Han fortsätter:

– Anledningen var att allt fler kvinnor i västvärlden började arbeta inom tjänstemannasektorn och därför behövde kläder som kunde passa in i den tidens kontorslandskap. Knytblusen var ett sätt att fortsätta se feminin men samtidigt också professionell ut. Notera att kvinnlighet och professionalitet alltså sågs som en motsättning! Av den här anledningen har också knytblusen ofta förlöjligats, den har setts som ett märkligt och nästan orimligt plagg.

Victorias röda Nobelklänning

Den vackra röda klänning som Victoria bar på kungens middag för Nobelpristagarna under gårdagen, den 11 december, var, enligt Svensk damtidnings källor, signerad Pär Engsheden.

nobel victoria

Klänningen, med knyt i halsen som på en knytblus, kan ses som en slags hyllning till Sara Danius. Som ju ofta bar just Pär Engshedens design – och knytblus.

Psst! Sugen på en egen knytblus? Nedan hittar ni de allra snyggaste i butik just nu!

Knytblus från Lindex. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Adtraction)

Knytblus från Day. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Adtraction)

Knytblus

Knytblus från Kappahl. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Knytblus från Soaked in Luxury. Läs mer och köp här.   (reklamlänk från Awin.com)

Knytblus från Lindex. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Adtraction)

Foto: TT

Mer läsning

Femina