Visningen på Stockholm Fashion Week i höstas hyllades av såväl kritiker som gäster och inte lång tid efter det släpptes miniserien om hennes resa från stylist till modedesigner på SVT.

Selam Fessahaye har jobbat som stylist och kostymör åt storheter som Seinabo Sey och Sabina Ddumba, och på årets Elle-gala bar Elles chefredaktör Cia Jansson hennes design. Inte konstigt att just hon har utnämnts till Årets blickfång på Elle-galan 2019!

Juryns motivering:

Supertalangen som rör sig obehindrat mellan olika kreativa världar. Stylisten som bestämt sig för att bli designer. Hela artistsveriges favoritkreatör! Det är färgstarkt och explosivt. Årets blickfång är Selam Fessahaye.

Grattis! Hur känns det?

– Tack snälla, det känns bra. Det känns spännande faktiskt!

Kul! Har du någon stilförebild?

– Ja, alltså jag fattar mer och mer hur inspirerad jag är från 90-talet, hiphopen och R&B:n. Det är ju det jag har växt upp med.

Någon speciell person som inspirerar?

– Diana Ross var en tidig inspiration för mig, och Lauren Hill och hela hennes existens! Det känns som att jag har känt henne i 20 år.

Du började som stylist, vad var det som fick dig att ta steget till designer?

– Jag tror att jag kom till en punkt då jag hade skapat kläder under en ganska lång tid, plagg som jag kände att jag saknade. Men nu när jag ser tillbaka så vet jag att det var designer jag ville bli redan när jag började med mode, men då visste jag varken hur eller vad man gjorde och det verkade så svårt allting. Så på så sett är det som att det har knutits ihop liksom. Det var designer jag skulle bli.

Har du nåt karriärstips till de som är unga och i samma situation som du var i då?

– Det som gjorde att det tog tid för mig var att jag inte visste om det jag gjorde dög eller var tillräckligt bra. Men jag tror så här: förstå hur hårt du måste jobba. Det är ett så jävla oglammigt yrke. Och våga – bara kör! Testa dig fram och prova olika vägar. Nu är inte jag skolad själv, men skola tror jag kan vara en bra grej också!

Tror du att du har nån fördel för att du inte är skolad?

– Jag trodde det ganska länge. Jag har till och med varit rädd för att bli ”skolad” eller för att kolla för mycket på andra, för det har alltid varit så viktigt för mig att vara genuin i mig själv och förstå vem jag är. Men ju äldre jag blir känns det som att den icke-kreativa biten av skolan hade varit väldigt bra. Rent organisatoriskt och strukturellt.

Hur vill du att kläderna du bär ska få dig att känna?

– Olika! Och det är nog anledningen till att jag ännu inte har bestämt mig för vad jag ska ha på mig på Elle-galan ikväll. Det beror så mycket på hur jag känner mig just då. Och min stil är också så himla splittrad, jag tycker om allt från pojkig stil till stora tyllklänningar. Min stil är komplex!

Hur går det ihop att ha splittrad stil när man är designer och ska göra sammanhållande kollektioner?

– Jag tog in mina vänner inför min senaste kollektion och frågade: ”vad fan är det här?” Det var så många olika element så det kändes som att något var tvunget att ryka. Men i slutändan fick allt vara kvar och det made sense också. Det behöver inte alltid vara en röd tråd, jag är ju inte sådan. Eftersom jag är komplex måste min kollektion få vara det också.

Vad hoppas du på inom modebranschen 2019?

– Jag hoppas att man blir lite mer öppen! Det har hänt mycket senaste åren, men jag hoppas att den utvecklingen fortsätter och att branschen blir ännu mer öppen!

Läs mer:

Elsa Billgren blev Årets influencer på Elle-galan 2019

Linnea Henriksson vann Årets look på Elle-galan 2019

Carin Rodebjer blev Årets designer på ELLE-galan 2019

Mest läst