Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Sofia dyker upp med fina väskan – historien bakom är 157 år gammal

20 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Prinsessan Sofia satsar på svensk accessoardesign. Femina berättar historien om hennes fina väska – den har en 157 år lång historia.
Annons
Snyggt semestermodeBrand logo
Snyggt semestermode

Sophiahemmet invigdes år 1889 och är ett av Sveriges äldsta privata sjukhus. Sjukhuset har fått sitt namn efter drottning Sofia, som tillsammans med sin gemål kung Oscar II, lät uppföra sjukhuset vid Valhallavägen på Kungliga Djurgården.

Sophiahemmet Högskola har sitt ursprung i den sjuksköterskeskola som drottning Sofia startade 1883.

Prinsessan Sofia är sedan 2016 hedersordförande för Sophiahemmet. Prinsessan efterträdde då prinsessan Christina, fru Magnuson, som var hedersordförande sedan 1972.

Annons

För några veckor, närmare bestämt i mitten av maj, sedan medverkade prinsessan Sofia vid Sophiafesten, på just Sophiahemmet. Sophiafesten är sedan 1913 en årligen återkommande högtid för Sophiasystrar som varit verksamma inom hälso- och sjukvården 25 år efter påbörjad sjuksköterske­utbildning. Under ceremonin talade bland annat rektor Johanna Adami. Därefter överlämnade prinsessan Sofia förtjänsttecknet till Sophiasystrar. Förtjänsttecknet är ett latinskt silverkors med ett ljusblått mindre kors. Korset bärs i en halskedja av silver.

Prinsessans blå kostym och väska – därifrån kommer plaggen och accessoaren

Under Sophiafesten bar prinsessan Sofia ljusblått. Sessan satsade på en tvådelad kostym från det danska märket 2nd Day, enligt den kungliga modesajten UFO No More. Sofia matchade kostymen med pumps i ljusblått från Stinaa J, en stor ring från Maria Nilsdotter och en väska från Palmgrens.

Annons

Och, vi ska fokusera lite mer på den fina väskan... Den kommer, som sagt, från Palmgrens. Ett svenskt märke. Palmgrens klassiska rottingväska lanserades 1950. Väskan är sydd i ett slätt kalvläder och naturrotting, två material som utvecklar patina med tiden. Den moderna väskan är inredd med en ficka för mobil eller andra små nödvändigheter, annars oinredd. Rottingväskan kan, med fördel, paras ihop med Palmgrens särskilda innerväska, för minskad insyn.

Historien bakom Palmgrens

Palmgrens grundades 1896 av sadelmakare Johannes Palmgren med adress Sibyllegatan i Stockholm, en adress som kom att bli navet för både familjelivet och företaget.

Annons

”Johannes Palmgren byggde tidigt i sin karriär upp ett mycket gott rykte för sin ateljé och sadelmakeri och erhöll 1903 titeln som Kunglig Hovsadelmakare”, skriver Palmgrens på sin sajt.

Man fortsätter med att berätta att butiken och ateljén då, i slutet av 1800-talet, låg på Sibyllegatan 17, knappt ett kvarter ifrån den nuvarande adressen. Till en början tillverkade Palmgrens rid- och hästutrustning såsom sadlar, träns, körselar och schabrak. Utbudet av ridutrustning kompletterades dock snart med koffertar, väskor och smyckeskrin. På så sätt föddes idén om att ’’Resan börjar hos Palmgrens’’, som utvecklats till dagens sortiment anpassat efter vår tids form av resande, som passfodral, necessärer och weekendbagar.

Under åren har Palmgrens lanserat flera designsamarbeten med arkitekter, formgivare och designers. Däribland House of Dagmar, Maria Nilsdotter, Rädda Barnen samt Beckmans Designhögskola.

Annons