Kronprinsessan Victoria var först ut med plagg ur denna kollektion. Häromveckan syntes hon i den smaragdgröna klänningen från H&M:s kommande Conscious Exclusive-kollektion.

Kampanjen frontas av supermodellen Christy Turlington Burns.

– Jag har varit imponerad av den här kollektionen och vad den står för ända från början. Den visar prov på att mode och hållbarhet inte längre är en motsägelse, och jag tror personligen att återanvändning och återvinning är ett otroligt viktigt initiativ i modebranschen. Det är så inspirerande att se en så trendmedveten kollektion skapad i hållbara material, säger Christy Turlington Burns.

Flera av plaggen består av ekologiskt odlade naturmaterial som bomull, silke och linne samt tencel och återvunnen polyester. Men även Econyl – som består av 100 procent återvunnet nylonfiber från fisknät och annat nylonavfall. Smyckena i kollektionen har tillverkats av återvunnet silver.

Inspirationen har hämtats från berömda svenska konstnären Karin Larssons konstnärsskap.

– Karin Larssons konstverk spelade en särskild roll i designprocessen: hennes stiliserade motiv, djärva kompositioner och användning av färg var verkligen före sin tid. Hon var en stark kvinna och det är den känslan vi vill förmedla, säger Ann-Sofie Johansson, kreativ rådgivare på H&M.

Karin Larssons gärning för inredningen av parets hem Lilla Hyttnäs i Sundborn Dalarna, med handarbeten, väggbonader och den vackra trädgården har tolkats av HM:s designers. Resultatet blev en feminin kollektion damplagg med klänningar och blusar men även skor, väskor och smycken. De blommiga jacquardmönstret, de abstrakta broderierna och andra mönster som ingår i kollektionen har inspirerats av noggrant utvalda inredningsdetaljer.

Färgmässigt består kollektionen av grönt, vitt och svart med dovt blått och puderrosa som accentfärger. Bland plaggen finns också en ärmlös bröllopsklänning i Econyl med broderier i ekologisk bomull.

H&M Conscious Exclusive börjar säljas online och i utvalda butiker den 19 april.

Läs även:
Allt om H&M:s nya varumärke – då lanseras det!

Lindex släpper konstnärlig kollektion som hyllar kvinnan

Modechefens val: Mina budgetfavoriter just nu!