Trendar: ShoppingtipsModetrenderStylingtipsPlaggen från Nyhetsmorgon

Stilikonen Iris Apfel fyller 101: ”Bättre att vara lycklig än välklädd”

09 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
iris apfel
Ålder är bara en siffra, brukar man ju säga. Och då det gäller Iris Apfel så stämmer det verkligen. I år fyller den färgstarka amerikanska stilikonen 101 år.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Trots att hon varit i textil- och designbranschen i ett helt liv var det först som 97-åring som Iris Apfel blev modell ”på riktigt” och signade ett modellkontrakt med den världskända och prestigefyllda agenturen IMG Models. Men vem är då Iris, denna stilikon som blivit synonym med de stora svartbågade glasögonen och de mönstrade plaggen i starka kulörer?

Har inrett Vita huset åt nio presidenter

Iris Apfel föddes den 29 augusti 1921 i Queens. Hon har en bakgrund som affärskvinna och designer inom textilindustrin, där hon och hennes make, Carl, i många år (och mycket framgångsrikt) drev företaget Old World Weavers. Iris har exempelvis varit med och inrett Vita huset åt inte mindre än nio amerikanska presidentfamiljer (däribland Clintons). Dessutom har hon arbetat på modebibeln Women’s Wear Daily, och har på ålderns höst designat allt från läppstift till glasögon samt agerat modell för ett flertal tunga märken och modehus.

Annons

Iris Apfels kollektion med H&M

Våren 2022 släpptes kollektionen H&M x Iris Apfel, ett samarbete med den svenska klädkedjan som rymmer plagg fyllda av blommönster, fransar och grodmotiv och accessoarer som pärlor, broscher och berlocker. Very Iris Apfel, helt enkelt. Trots att Iris varit ett tungt namn i branschen i många, många år är det nu, från 90 års ålder och framåt, som hon har fått mest uppmärksamhet, också internationellt, för sin unika look.

Hösten 2021: Iris Apfel fyller 100 år och firar storslaget med kändisar som Katie Holmes, Tommy Hilfiger och Barbie Ferreira. På sig har hon sin egen kollektion, Iris Apfel x H&M, ett samarbete med den svenska klädkedjan som lanserades i butik våren 2022.

– Jag har ett helt nytt liv sedan jag blev upptäckt. Min man och jag skrattar ofta åt det eftersom jag inte gör något annorlunda nu än vad jag gjorde tidigare. Jag slog igenom över en natt, men det tog ett helt liv att komma hit, har Iris Apfel berättat.

Annons

Iris Apfel om hemligheten bakom sin look

Men, vad är då hemligheten bakom Iris Apfels look? Att veta vem man är, menar stilikonen.

– Man kan inte ha en egen stil om man inte vet vem man är. Stil handlar om att uttrycka vem man är och då måste man också definiera vem man är.

Ålder spelar ingen roll i sammanhanget.

– Om en kvinna har sin egen stil och vet vem hon är, behöver hon inte klä sig för att vara 60 eller 20 eller 90. Jag brukar säga att det är bättre att vara lycklig än välklädd. Gör din grej.

iris apfel
De stora runda glasögonen har blivit Iris Apfel signum. Hon har berättat hur hon, i många år, samlade på vintagebågar som hon köpte på loppmarknader. Detta var långt innan hon själv behövde glasögon. När det väl blev så att hon gjorde det tog hon ett beslut: jus större desto bättre. ”Om jag behöver glasögon kan jag lika gärna ha på mig GLASÖGON”, har hon sagt.

”More is more & less is a bore” står det i 101-åringen Iris bio på Instagram. Inspirerande, minst sagt.

Men vilket är då det bästa sättet att hitta sin personliga stil, sin inre Iris? Var nyfiken, menar stilikonen. Ha kul och våga utforska!

Annons

– Det handlar inte om vad eller vem du bär utan hur du känner när du bär något. Stil handlar om attityd och om att uttrycka sig, bekräftar Iris.

Annons