Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Stjärnan bär sommarens trendigaste klänning – en riktig retroklassiker

21 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Sommarens absolut trendigaste klänning är slipklänningen. Se hur stjärnorna stylar den gamla 90-talsfavoriten.
Annons
Snyggt semestermodeBrand logo
Snyggt semestermode

Hur mycket 1990-tal tål modet egentligen? En hel del har det visat sig. Även sommarens absolut trendigaste klänning är en retrovariant från the 90's.

Underklänningen, eller slipklänningen som den ju också kallas, är nog den ultimata symbolen för 1990-talet. Då, för 30 år sedan, bars den av stjärnor som Kate Moss, Naomi Campbell, Winona Ryder och Sarah Jessica Parker.

I dag syns den på Emily Ratajkowskis, bland andra. När hon häromdagen fotograferades i New York City syntes modellen och författaren, som nyligen färgade sitt hår i en kastanjebrun nyans som nästan drar åt det röda hållet, bära en pistagegrön slipklänning med smala axelband i midimodell.

Annons

Hon kompletterade sin outfit med svarta solglasögon, sandaler från sitt eget märke, Inamorata, en axelväska från Paco Rabanne och guldfärgade Jennifer Fisher-örhängen.

Historien bakom slipklänningen

Slipklänningen är, till en början, inspirerad av 20-talets flappflickor och Vionnets snedskurna design på 30-talet. På 90-talet blev den synonym med både grungen, då Courtney Love bar den, och det mer minimalistiska modet, med modeikoner som Gwyneth Paltrow och Carolyn Bessette-Kennedy i spetsen. I dag syns den på catwalken hos märken som Rodarte, Nensi Dojaka, 16Arlington och JW Anderson.

Annons

Så, hur stylar man då slipklänningen? Till vardags är den fin med en kavaj över, eller varför inte en skinnjacka. Matcha den med sneakers eller slip ins. Till fest är den snygg som den är, till ett par remsandaletter. Till hösten går den, om den har lite mer vidd, att bära över ett par jeans, med en kofta över axlarna.

Annons