Många tidningar har fått kritik för att de skryter med att de använder plus-size modeller – som i själva verket är högst normala tjejer. Men när Tess Holliday nu poserar i en supercool look på Cosmopolitan UK:s oktober-omslag tar branschen ett megakliv framåt för kroppspositivismen.

Tess Holliday har kallats ”Världens första size 22-supermodell” och det är första gången en så kurvig modell tar plats på en av de stora lifestyle/mode-magasinen, i helfigursbild, iklädd bara baddräkt.

Efter en tuff uppväxt och att ha kämpat med psykisk ohälsa säger 33-åriga tvåbarnsmamman Tess att hon nu är tyngre än hon någonsin varit men också att hon aldrig varit lyckligare och trivts mer med sig själv.

– Hade jag sett den här bilden på ett omslag när jag var tonåring hade det förändrat hela mitt liv.

Efter att ha blivit nekad modelljobb i tonåren med förklaringen att hon var för kort och för kraftig, tog karriären fart först när hon var 26. Hon har sedan dess sett i samarbeten med bland annat H&M, David La Chapelle, Marie Claire och på omslaget till People Magazine.

Tess Holliday har verkligen varit i ropet på senaste – i somras överraskade hälso- och träningsmagasinet Self, som länge förknippats med ”fitness” med att ha Tess på omslaget (dock bara på den digitala upplagan) med budskapet ”Tess Holliday’s Health Is None of Your Business.”

Selfs chefredaktör Carolyn Kylstra skrev i ledaren bland annat ”You don’t know how healthy or unhealthy a person is just by looking at them, you don’t know what their health goals and priorities are, and you don’t know what they’ve already done or are planning to do for their health going forward.”

Hyllningarna har rasat in över Holliday, Self och Cosmopolitan den senaste tiden, men omslagen har även kritiserats för att förbigå farorna med så kraftig övervikt.

Läs också:

Lindex skrotar plus size och breddar normalstorlekarna

Nya modellagenturen utmanar skönhetsidealen

Kändisarna tar ställning – poserar oretuscherade

Kurviga modellen gör succé – vill inspirera andra

Källa: Cosmopolitan

Artikeln publicerades först på Baaam.