Smyckestillverkaren Thomas Sabos nya höstkollektion lanserades i början av juli, en eklektisk kollektion med inslag av punk, astrologi och skandinaviska influenser. Femina fick en pratstund med Susanne Kölbli som sedan 1992 är företagets kreativa chef som beskriver de nya smyckena så här:

–  Vi drar stort på att mixa och matcha och missmatcha, lite att man kan göra vad man vill. Det är upp till kunden att bestämma hur de vill bära det.

Susanne Kölbli bär en stor rad av sina egna smycken och blandar tyngre armlänkar med mer minimalistiska armband. Runt halsen har hon flera av Thomas Sabos populära och uppskattade berlocker i både silver och guld.

– Jag gillar den stilen som blickar tillbaka på 1970-talet, med kaxiga silversmycken. När jag var 18 år var det mitt under punk-eran med alla dessa tunga kedjor och jag gillar verkligen att det kommer tillbaka. Sen gillar jag också de lite mer konstnärliga smyckena som kanske passar in i den skandinaviska stilen.

Kollektionen kan enklast beskrivas genom att stilrena smycken blandas med fantasifullare uttryck såsom glittrande djurhuvuden, månar och stjärnor. Smyckena är gjorda i sterlingsilver som sedan har pläterats eller oxiderats för att få en annan färg. Med det stora valmöjligheterna som kollektionen ger också möjligheten att det är upp till var och en att avgöra vilka smycken som är fina ihop tillsammans.

– Under de senaste 20 åren har kvinnor lärt sig att allt måste matcha, för om något matchar så är du på den säkra sidan. Men nu ändras allt det, om allt matchar så ser du gammal ut. Men många kvinnor i dag ser också att det är något som är fel med deras stil, men det kan vara väldigt svårt att vända detta och hänga med i vad som är modernt just nu. Förr var det enkelt, dina skor skulle matcha din handväska och du skulle bära silver med silver. Men nu är det nya regler och det är egentligen att det inte finns några regler. Så jag tycker att det är upp till kvinnor själva att hitta sin egen väg, att ställa sig frågan ”vad gillar jag, vilka färger, tyger, vilka längder?” och alla dessa grejer. Det är startskottet och du måste leka dig fram, precis så är det med smycken, som är pricken över i:et i din stil.

Hon tycker att det är bra att synen på skönhet och vad som anses snyggt förändras, för det ger större spelrum för fler personliga stilar att ta plats.

– Alla kvinnor ser likadana ut, herregud. Det är samma frisyrer, samma handväskor. Och åsikter om vad som är fint och vad som inte är fint. Kvinnor måste känna sig stolta, de är kvinnor och kan leka med sin femininitet. Men man måste inte se ut som en viss kvinna som man ser i reklamer, för det är omöjligt att se ut sådär. För alla bilder du ser är photoshoppade och det går inte att se ut så där utan att vara photoshoppad. Det är galet att lägga ner så mycket tid på att efterlikna dessa kvinnor.

Susanne Kölblis råd för att skapa en snygg och personlig stil med smycken:

Man måste börja med något som man verkligen vill ha på sig, som en vigselring, något man fått av sina barn eller något släktsmycke och sedan fundera på vad det är som gör att detta smycke är intressant för dig, och om man kanske kan addera något annat smycke.

Om det är ett halsband kan man lägga till ett annat halsband i en annan längd för lager på lager-stilen.

Sen kan man fundera på om det smycke man lägger till måste vara i samma färg eller om det går att lägga till en annan färg, och då bestämma om det är snyggast i guld eller silver.

Vad som är viktigast att tänka på är att trenden med missmatchning är ny. Man kanske ser att det är något som är ”fel” med sin stil men inte vad. Men det kan ändras med någon liten förändring, som exempel när du bär ett halsband, så kan du prova att sätta en ring på halsbandet.

Prova att bära dina smycken på ett helt nytt sätt eller på ett nytt ställe, bara lek! Det är det som gör din stil intressant, och när det funkar så ser man att ”den här kvinnan vet vem hon är”. Man måste prova!

Läs även:
Det betyder symboliken i det fina kärleksarmbandet

Nytt smyckesmärke vinner Årets Accessoardesigner

 

Utvald läsning

Femina