Tillsammans med modeföretaget Provrummet har författarduon  lanserat ett helt eget klädmärke – Miss Clarity. För Femina berättar de hur idén till klädkollektionen växte fram ur en frustration.

Läs även 15 underbart vackra brudklänningar genom tiderna

– Clara och jag har föreläst mycket tillsammans och vi finns i sammanhang där vi syns och hörs. Dels har det varit svårt att hitta färg och mönster, det är antingen mycket grått, blått och överlag rätt så nedtonat. Dels handlar det om utbudet av kläder och klänningar för kvinnor – de är ofta sydda för 20-åriga flickkroppar, säger Annakarin Nyberg.

Clara Lidström fyller i:

– Våra kroppar har levt och det blev någon slags irritation över kläder, de är inte sydda för kvinnokroppar som levt livet, och det var för lite färg och härliga mönster. Och mycket av kläderna som man köper på kedjorna, det är fint på galgen, men det är en omlottklänning som är för djupt ringad så man måste ha ett linne under, eller man har en kjol som är för kort så man känner sig bar, eller så är armarna för korta så att man måste ha en kofta, säger Clara Lidström.

Idén kom när de båda var mitt i tunga perioder, Clara var utmattad och Annakarin genomgick en cancerbehandling.

– Vi vände en livskris och hämtade tillsammans kraft i eländet, ur den där riktigt tuffa perioden i livet kom Miss Clarity. Tillsammans blir vi starka, snabba och orädda, säger Annakarin Nyberg.

Processen att ta fram kollektionen har tagit drygt ett år, tillsammans med Anna Lidström, som är Misss Claritys huvuddesigner har de testat plaggen gång på gång, de har burit dem och tvättat dem för att se hur klänningarna hanterade det och tillsammans har de ständigt jobbat fram förändringar och förbättringar.

– Det ska vara kläder man känner sig trygg i, man ska inte behöva rätta till tyget över bysten eller dra i plaggen. Det ska vara snitt som man kan slappna av i och känna sig i fin i och sticka ut i, säger Clara Lidström.

Läs även Budgetmode: 10 köp under 500 kr!

Miss Claritys första kollektion beskrivs som tidlös, med klassiska och smickrande plagg i bomullstrikå.

I sina yrkesroller hamnar både Annakarin och Clara i sammanhang när de får prata med eller inför män som ofta är äldre än dem själva.

– Det är lätt som kvinna att efterlikna dem och inte vilja sticka ut för mycket, men det är lite fel strategi, man kommer alltid vara annorlunda, i stället för att ta bort feminina kan man dra nytta av det. Jag har nästan inte svarta färger alls, jag har alltid färg. Folk ser det och ger en komplimanger och det lilla utrymmet man får där, kan man använda för det budskap man vill föra fram, säger Clara Lidström.

Kläderna designas av designern Anna Lidström, Claras syster, i Sverige och produceras i Europa i begränsad upplaga.

– Det är en limiterad och numrerad kollektion, alla plagg kommer numrerade. Så det gäller att vara först till kvarn!, säger Annakarin Nyberg.

Plaggen släpps till försäljning på Provrummet den 31 mars.

Foto: Kristin Lagerqvist

Läs även
Stylistens 3 tips – så skapar du kvinnlig form

Modechefens val: Snyggaste vårmodet just nu!

Modechefen: Är plisserad kjol vårens snyggaste plagg?

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: