Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Ursula Wångander – årets modell på ELLE-galan 2020

17 jan, 2020 
AvEmma Castman
Ursula Wångander – årets modell på ELLE-galan 2020
Ursula Wångander har röstats fram som årets modell ELLE-galan 2020. För oss berättar hon om hennes karriär och hur hon har förändrats under åren som yrkesverksam.
Annons
Ursula Wångander – Trodde inte jag skulle vinna Årets modell vid 53 års ålderBrand logo
Ursula Wångander – Trodde inte jag skulle vinna Årets modell vid 53 års ålder

Ursula Wångander, 53, är en av Sveriges mest etablerade stylister, och det har hon varit enda sedan hon började jobba som modeassistent på ELLE 1989. Hennes dagar variera och kan innefatta allt från att arbeta med en teaterpjäs på Dramaten till att styla modebilder till ett exklusivt tidningsmagasin.

Därtill syns Ursula Wångander även på catwalken emellanåt. Den karriären startade när hon var omkring 20 år – och återupptogs faktiskt för bara något år sedan, då Ursula handplockades av ett av modevärldens största varumärken – nämligen Balenciaga.

Nu har hon dessutom utsetts till årets modell på ELLE-galan 2020 – och i motiveringen till priset tas den oväntade återkomsten självklart upp:

”Vilken kometcomeback! Med trettiofem års erfarenhet sitter steget som det ska när hon obrytt glider ut på jordglobens hetaste catwalk i modets huvudstad Paris. Cool som få! Årets modell är Ursula Wångander”.

Så tycker Ursula att branschen har förändrats

Grattis till priset Ursula, hur känns det?

Annons

– Det känns helt sjukt, skitroligt faktiskt. Att vinna årets modell är inte direkt något man räknar med när man är 53 år gammal. Men det är ju coolt.

Du har arbetat som modell både som 20-åring och 50-åring, tycker du att upplevelsen skiljer sig åt beroende på ålder?

– Ja, absolut. Den stora skillnaden med mig då och nu är att jag numera vet vem jag är. Jag behöver inte vara orolig över vad som förväntas av mig, utan vet vem jag är och vad jag kan. Jag har bra rötter att stå på och behöver inte spela någon roll. I 20-årsåldern var det mer jobbigt att vara modell.

– Nu är jag är här för att jag är jag, och för att jag är en kvinna i mina bästa år.

Du arbetar med mode, men vad trivs du bäst i för kläder privat?

– Herrkläder, jag älskar verkligen herrkläder. Jag vet inte varför, men det började när jag var i tonåren och jag köpte mycket grejer secondhand. Det kan bero på att Greta Garbo var en stor idol när jag var 14 år. Jag läste mycket om henne och såg att hon ofta gick i herrkläder. Hon var en förebild med integritet och jag tror att jag kunde känna igen mig i henne.

– Sen tycker jag också om att klä mig väldigt feminint ibland. Jag har en fäbless för den sicilianska tanten. Tänk svart kjol nedanför knäet.

Och om du ska välja ett specifikt favoritplagg, vad blir det då?

– Mycket av mina kläder åker in och ut ur garderoben, och herrbyxor är en återkommande grej som följt mig länge. Jag kan nog aldrig få för många par byxor.

Foto: TT

Video: Hamon Moravejzadeh & Katarina Mattsson

Läs mer: 

Annons