Kvinna som tjänat mycket pengar
Ekonomi
0:60

Efter reklamen: Lättare coronarestriktioner - så firar stockholmarna

(0:60)

Slå på ljud

Att spara en del av sin inkomst är ett sätt att på sikt bygga en alldeles egen privatekonomisk fallskärm. Och visst sparar vi svenskar. I en undersökning från Sifo, genomförd på uppdrag av ICA Banken, uppgav 8 av 10 svenskar att de sparar regelbundet. I genomsnitt är summan som sparas varje månad 3 752 kronor. Men 44 procent av de som sparar låter pengarna gå direkt in på ett sparkonto utan ränta. Det är en miss menar ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

– Att sätta pengarna på ett konto utan ränta innebär att man missar att maximera sitt sparande. Även med de enklaste sparformerna med låg risk kan det över tid handla om stora summor som den som enbart sparar på konto utan ränta går miste om, säger Magnus Hjelmér.

Ekonomi

Experten: "En av fem kvinnor har inte råd att skilja sig"

Många känner sig osäkra på hur börsen fungerar

Det verkar som att det som hindrar många från att spara på andra sätt än på ett sparkonto är okunskap. Nästan hälften av de tillfrågade sa att de inte känner sig tillräckligt pålästa om börsen och fonder. Och en femtedel svarade att de inte förstår hur börsen fungerar.

Det många missar är hur mycket man faktiskt förlorar på att ha pengarna på sparkontot – och att det finns en mängd enkla alternativ för den som vill komma igång.

– Fondsparande är ett av de enklaste sätten att komma igång med och här finns ofta enkla sorteringsverktyg att titta på för att välja rätt. Alla investeringar innebär såklart en risk men långsiktigt bedöms den ändå som begränsad för de säkrare alternativen. Tittar man historiskt ger sparandet på börsen en avkastning varje år, vilket kan innebära en avsevärd skillnad på sikt, säger Magnus Hjelmér.

Ekonomi

De startade aktieklubb för att finansiera sina resor

Ränta-på-ränta effekten gör dig rik – på sikt

Det som ligger bakom skillnaden i att spara på ett konto utan ränta och att investera pengarna i något som ger avkastningen är den så kallade ränta-på-ränta effekten. Det innebär att du får ränta inte bara på de pengar du sparat, utan också på den avkastning som sparandet gett under året. Det kanske inte låter som en stor grej men över tid kan den här effekten göra stor skillnad. Ibland kallas ränta-på-ränta faktiskt för världens åttonde underverk.

Här är ett exempel som visar effekten.

Du sparar 1 000 kr på ett sparkonto utan ränta varje månad

Efter ett år: 12 000 kr

Efter sjutton år: 204 000 kr

Du sparar 1 000 kr i blandfonder varje månad*

Efter ett år: 12 420 kr

Efter sjutton år: 383 03,50 kr

*Uträkningen kommer från ICA Banken och är baserad utifrån Koll på Cashens räknekalkylator från Finansinspektionen, Kronofogden och Konsumentverket. Den utgår ifrån att 1 000 kr sparas varje månad (12 000 kr på ett år) med en årsavkastning på 7 %.