Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

5 effektiva tips! Så minskar du elkostnaden i ditt hem

21 dec, 2021 
AvJohanna Bengtsson
FotografUnsplash, TT
få ner elkostnaden
Elpriserna har skjutit i höjden och för många påverkar det privatekonomin. Här är fem effektiva tips på hur du kan sänka elkostnaderna i din bostad.
Annons
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

De senaste veckorna har elpriserna i både Sverige och världen slagit nya rekord. Dyrast är elpriserna i södra Sverige – nästan 15 gånger högre än i norr. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

4 elområden i Sverige

Sverige är uppdelat i fyra olika elområden, nämligen: 1. Luleå (SE1), 2. Sundsvall (SE2), 3. Stockholm (SE3) och 4. Malmö (SE4). I september i år var det genomsnittliga spotpriset runt 90 öre per kWh i elområde 3 och drygt 120 öre per kWh i elområde 4. Under samma period föregående år låg priset på runt 35 öre per kWh. Det skriver Tidningen Energi.

De menar att de höga priserna orsakas av flera sammanlänkade faktorer. Men att den allra viktigaste är de höga bränslepriser, särskilt på gas, som via Sveriges kopplingar till Europa smittar av sig på den svenska elmarknaden.

Annons

Så minskar du elkostnaden i din bostad

För att du skall slippa chockartade elräkningar gäller det att hitta energitjuvarna i just ditt hem. Här ger (reklamlänk)Kristina Östman, energisakkunnig på Naturskyddsföreningen, sina bästa tips för att sänka din elkostnad.

1. Värm upp huset rätt

Värms ditt hur upp av direkt- eller vattenverkande el? Då kan du spara mycket pengar genom att ändra till bergvärme, luftvärmepump eller ansluta ditt hus till fjärrvärme (om det finns tillgängligt där du bor).

Även om en installation av exempelvis bergvärme kostar mycket pengar får du igen den summan i förlängningen.

2. Tänk på rätt isolering

Att ditt hus är ordentligt isolerat besparar dig höga kostnader för uppvärmning. De flesta hus har bra fasadisolering, men många vindsutrymmen är dåligt isolerade och läcker. Om du isolerar vinden ordentligt kan du spara 30 000 kronor under de 40 år som isoleringen beräknas hålla tätt.

Annons

Samma princip gäller för dörrar och fönster. Fönster kan isoleras i befintligt skick genom att sätta in ett lågenergiglas på insidan eller genom att sätta upp nya tätningslister kring fönster och dörrar.

3. Byt ut gamla vitvaror

Att byta ut en gamla kyl eller frys har stor energisparande effekt och kan spara nästan 9000 kronor under tio års tid.

Se över temperatur i kyl och frys så att du inte har kallare än nödvändigt. Ett bra riktmärke är fem grader i kylskåp och minus 18 grader i frys.

4. Gör energisparade val i vardagen

Många bäckar små! Genom att utföra små energisparande handlingar i vardagen kan du spara in tusentals kronor. Använd en vattenkokare för att få den mest energieffektiva metoden för att koka vatten. Halverar energianvändningen genom att tvätta kläder i 40 grader istället för 60. Och byt till lågenergilampor samt till ett snålspolande munstycke i duschen.

5. Anpassa användning efter tidpunkt

Elen är som dyrast på morgonen och på eftermiddagen. Se därför till att utnyttja ”rätt timmar” på dygnet till att exempelvis diska i diskmaskinen och tvätta en maskin tvätt. Mitt på dagen och under natten är priserna generellt lägre.

Annons