Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Årets fattigaste månad – 7 konkreta tips hur du klarar januari

16 dec, 2021 
AvJohanna Bengtsson
FotografPexels, Unsplash
klara januari ekonomi
Årets fattigaste månad är snart här. Vi ger dig sju tips som gör att du ökar inkomsten, sparar mer pengar och minskar utgifterna i januari!
Annons
9 småsaker du kan göra för ett lyckligare januariBrand logo
9 småsaker du kan göra för ett lyckligare januari

Januari är sedan länge känd som ”årets fattigaste månad”. När senaste lönen kom i december spenderades den på rea, nyårsfirande och på att betala av julklappar som köpts på faktura. Nu är det flera veckor kvar till nästa lön och kontot ekar tomt. Känner du igen dig, år efter år?

Det går att vända på skutan och ta tillbaka kontrollen över ekonomin igen! Här är sju konkreta tips som gör januari till en enklare månad ekonomiskt.

Skapa en överblick

För att få fullständig koll på hur du ligger till ekonomiskt behöver du göra en budget. Hur mycket pengar har du kvar efter att ha betalat av fakturorna samt dina fasta kostnader? Vad kan du göra för att tjäna en extra peng i januari? Kan du sälja av prylar? Konsumentverkets budgetkalkyl är ett bra verktyg att ta hjälp av för att räkna ut din budget.

budget januari
Lista inkomster mot utgifter för att få en ekonomisk översikt till att börja med.

Inför strikt köpstopp

Utmana dig själv att införa totalt köpstopp under hela januari månad. Undantagen är det absolut nödvändiga för ditt liv, som kostnader för mat och transport. Genom ett köpstopp får du veta vad du verkligen saknar i ditt liv, och vad du kan fortsätta att vara utan även i februari.

Annons

Sälj prylar du inte använder

Svenskarna har i snitt oanvända prylar till ett värde av 16 000 kronor i sina hem. Det visar en undersökning från Blocket. Ta en ledig dag i januari och rensa din vind, källare och garderober. Sälj det du inte längre behöver.

Se över försäkringar och lån

Försäkringar och lån löper ofta på utan att vi stannar upp och granskar dem. Nu är det dags! Skriv ner alla dina avtal i en lista och räkna ut vad de kostar varje månad. Ta sedan hjälp av nätet för att hitta bättre avtal eller ring, alternativt maila bolagen för att förhandla om billigare avtal. Du kan spara hundralappar redan i januari!

Rädda överbliven mat

I de flesta medelstora städer finns så kallade “maträddar-appar" som exempelvis Karma och To good to go. Genom apparna kan du för en billig peng ”rädda” överbliven mat från din lokala matbutik, olika restauranger och caféer.

Låna istället för att köpa

Är du i behov av verktyg, kläder eller andra prylar trots att du egentligen inte har råd? Låna dem! Fråga vänner och familj eller ladda ner hyr-appen Hygglo. Där identifierar sig alla utlånare och låntagare säkert med BankID och sedan är det bara att börja hyra saker av varandra.

Pausa, säg upp eller skippa gymkortet

Om du använder ditt gymkort flitigt och inte kan utföra motsvarande träning utanför gymmet skall du självklart prioritera den kostnaden. Men om du likaväl kan löpträna utomhus eller yoga i vardagsrummet sparar du mycket pengar genom att pausa, säga upp eller strunta i att förnya gymkortet.

Annons