Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Ärva partners pension vid bortgång – så gör du

12 jan, 2022 
Så gör du för att ärva din make eller makas pension vid dödsfall
För att försäkra dig om att ekonomin håller om din make eller maka dör, kan du ärva hens pension. Här förklarar vi hur du går till väga.
Annons
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski vill inte ge pengar till sina barnBrand logo
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski vill inte ge pengar till sina barn

Många tar för givet att de ärver sin makas eller makes pension när hen dör.
Trots att det är pengar som har sparats varje år så ärver du inte pengarna automatiskt. Tvärtom, kräver det att ni båda gör aktiva val för att se till så att ni ärver av varandra. Detta behöver ni göra medan ni båda är i livet.

För att du ska kunna ärva din partners pension krävs att hen aktivt tecknar ett familjeskydd eller återbetalningsskydd på tjänstepensionen eller ett efterlevandeskydd på premiepensionen. Om du gör likadant kan dina anhöriga få dina pengar när du avlider.

Par som pussas
Vem som ärver din pension när du dör är givetvis ingenting som du vill tänka på medan du fortfarande lever. Men om du vill skydda din partner eller era barn är det viktigt att göra ett aktivt val medan ni båda är i livet.

Kom ihåg: Pensionen blir lägre

En viktig aspekt att ta hänsyn till är att din egen pension blir lägre om du väljer att teckna ett skydd. Det beror på att du inte längre får ta del av pengar från andra som avlider, så kallade arvsvinster.

Annons

Om du eller din partner dör och ni har tecknat ett skydd, tilldelas inte heller andra personer era arvsvinster, utan de går direkt till era efterlevande istället.

Genom aktiva val går det alltså att ärva både tjänstepension och premiepension. Det som däremot är omöjligt att ärva är inkomstpensionen, i och med att den betalas fullt ut av staten.

Så fungerar pensionsskydden

Här förklarar vi vad de olika pensionsskydden innebär.

Återbetalningsskydd

Om du har ett återbetalningsskydd går de pengar du hunnit tjäna in till tjänstepensionen direkt till dina efterlevande. Detta är vanligtvis inget som ingår i din tjänstepension, utan någonting som du aktivt måste lägga till. Prata med din arbetsgivare om du behöver få hjälp med hur du lägger till skyddet.

Familjeskydd

Du kan även ha ett familjeskydd kopplat till din tjänstepension. Om du dör innan du går i pension gör familjeskyddet att en summa pengar betalas ut till dina anhöriga. Kostnaden för familjeskyddet dras automatiskt från de pengar som sätts av till din pension.

Annons

Efterlevandeskydd

Du kan välja att lägga till ett efterlevandeskydd för premiepensionen. Det gör du om det finns en anledning att förstärka pensionen för din partner ifall du dör före henne eller honom. Då kommer hen att få din premiepension utbetald till sig under resten av sitt liv.

Skyddet kan du teckna från och med första gången du ansöker om allmän pension när du loggar in på "Mina sidor" på Pensionsmyndighetens hemsida.

Du behöver vara medveten om att din egen premiepension blir betydligt lägre om du tecknar efterlevandeskydd. Du får nämligen en lägre utbetalning varje månad i och med att pengarna på kontot ska räcka även till din partner om du dör. Din tilldelning av arvsvinster blir dessutom lägre.

Om du vill veta mer om hur du och din make eller maka ärver av varandra kan ni läsa mer på pensionsmyndighetens hemsida.

Annons