Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Åsa Axelsson slutade arbeta och sparade 300 000 kronor – ger sina bästa sparknep

20 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Åsa Axelsson lämnade ekorrhjulet – och sparade 300 000 kronor. Nu ger sparexperten Feminas läsare sina bästa budgettips.
Annons
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

Åsa Axelsson är fyrabarnsmamman som jobbade heltid som lärare. Till slut gick hon in i väggen. Då beslutade hon sig för att sluta lönearbeta – och fick det bättre. Att lämna ekorrhjulet resulterade i att Åsa faktiskt kunde spara in på en hel del saker. Hon började baka, plocka bär och frukt, sylta och frysa in. Plötsligt fanns orken där, och tiden. Mindre halvfabrikat och annat, som att slinga håret hos frisören och köpa nya kläder, resulterade också i att hon sparade pengar. Omkring 300 000 kronor, närmare bestämt. Om detta berättar hon i sin bok Jag lämnar ekorrhjulet (reklamlänk). I boken får vi följa Åsas resa. Med humor och tydliga exempel berättar hon om den nya tillvaron. Boken är en sann inspirationskälla, inte minst i svårare tider: med höga räntor och skenande matpriser. Det är fem år sedan boken kom ut, men sparsamheten består. Under åren har hon blivit något av en expert på att leva billigt. Sparandet har blivit en livsstil.

För Feminas läsare delar Åsa Axelsson med sig av sina bästa sparknep.

– De tre bästa sätten att spara pengar på (utan att behöva jobba mer) är enligt mig: 1) spara på boendet 2) spara på resor 3) spara på maten, slår Åsa fast.

Nedan utvecklar Åsa sina tankar kring respektive område.

Så sparar du pengar – boende, resor och mat

1) Boendet: Dela bostad med en eller flera personer. Så här: säg att boendekostnaden för ett singelhushåll är 10 000 kr/månad. Om två personer bor ihop blir det 5 000 kr/person, en besparing på 60 000 kr/år jämfört med att bo själv. Man kan man dela bostad med andra än make/maka/sambo: ett syskon, en kompis, en förälder, ett vuxet barn eller hyra ut rum i bostaden till inneboende, t ex studenter. Ett annat tips är att nöja sig med ett boende. Gör stadsbostaden sommarmysig med trädgård, veranda eller balkong och sälj sommarstugan. Eller vinterbona sommarbostaden och flytta dit permanent.

2) Resor: Även här gäller det att nöja sig om man vill spara pengar. Nöja sig med en bil istället för två, eller ännu hellre avstå bil och åka kommunalt, cykla och promenera. Utforska vårt eget vackra land istället för att semestra utomlands.

Annons

3) Maten: Det här är nog det lättaste sättet att spara pengar. Det är fullt möjligt att leva näringsriktigt på 250 kr/person och vecka (dvs 1 000 kr månad per person). Ät till exempel havregrynsgröt och smörgås till frukost, hemkokta bönor och svenskt matvete till lunch, och till middag potatis och rotsaker med en liten bit kött, fisk, kyckling eller ägg på extrapris. Frukt och grönsaker efter säsong eller i svinnsmartpåsar i affären. Mjölkprodukter med kort datum finns nästan alltid. Välj bort restaurangmat, söta drycker, alkohol, godis. En hembakt kanelbulle är väl ändå allra godast?

Vill du ha fler spartips från Åsa? Följ hennes sida på Facebook.

Annons