Trendar: Se ''Ekohemmet'' Spartips Din ekonomi Karriär Fonder & aktier för nybörjare Kvinnors ekonomi under skilsmässa

Åsikterna om dricks går isär – här är vad som gäller

29 jul, 2025
Fotograftt, pexels
Dricks eller inte dricks – det är frågan... Men vad är svaret – egentligen? Femina reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker du aldrig bör bära på ett flyg Brand logo
5 saker du aldrig bör bära på ett flyg

Vi har alla varit där. Plötsligt åker kortmaskinen fram och det är dags att ”ta notan”, som man säger. Men dricksen då. Hur mycket ska man dricksa, egentligen? 5 procent, 10 procent? 15? Vad gäller?

Hela drickssituationen är mer aktuell än någonsin, speciellt eftersom kortmaskinerna (och restaurangägarna!) nu gärna vill att man ska dricksa oavsett om man står i baren och ska ta en öl, betala för en kaffe på kafé eller har blivit serverad en trerättersmiddag på restaurang. Förinställda dricksbelopp skapar dock lätt förvirring. Måste man dricksa? Anses man snål om man inte gör det?

En ny undersökning visar att svenskarna håller igen med dricksen. Anledningen? Det osäkra ekonomiska läget.

– Tidigare har man fortsatt med sina vanor. Vi har rest utomlands, gått på restauranger och konsumerat som tidigare. Men det kommer fler signaler nu på att vi håller hårdare i pengarna, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken, och fortsätter:

Annons

– Nu har detta spillt över på dricksen.

Äldre dricksar mer än yngre, visar undersökningen.

Den nya undersökningen har skapat debatt. I Dagens Nyheter skriver en skribent följande:

”... dels skapar dricksförväntningar ett psykologiskt stressmoment efter en i övrigt trevlig måltid, dels förväntas gästen betala en del av den anställdes lön – något som rimligen borde vara arbetsgivarens uppgift.”

Författaren Andrev Walden skrev om fenomenet dricks redan förra året och tog upp i princip samma sak: att restaurangbesökare rimligtvis inte bör vara de som står för personalens löner.

Historien bakom dricks

I texten berättar han även om historien bakom fenomenet med att dricksa.

”Det lär ha varit engelsmännen som uppfann dricksen någon gång under medeltiden när gäster som övernattade i förmögna hushåll odlade seden att trycka mynt i händerna på tjänstefolket som ersättning för det extraarbete övernattningen medförde.”

Annons

Så mycket ska du ge i dricks – i olika länder

I ovan nämnda DN-artikel påpekar artikelförfattaren att på Island, där dricksar man inte alls. Och ja, drickskutymen i olika länder skiljer sig åt. I USA, Kanada, Mexico, Egypten och Turkiet är dricks är en betydande del av servicekulturen, enligt Forex. I Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien och Grekland är dricks uppskattat (men inget måste). 10-15 procent av totalbeloppet är bra att ha med sig ”bakom örat”. I länder som Japan, Kina, Sydkorea, Island och Australien är dricks däremot ovanligt eller kan till och med anses olämpligt.

Så mycket ska du dricksa i Sverige – det gäller

Sofia Larsson som är vett- och etikettexpert på Svenska Dagbladet. Hon menar att det är rimligt att ge 10 procent i dricks.

– Tio procent är en tumregel, så är notan exempelvis på 360 kronor kan man runda upp till 400 kronor, säger hon i en intervju.

De nya kortterminalerna då, med förinställda belopp. Hur ska man förhålla sig till dem?

Annons

– Det är helt klart en form av nudging där man försöker få människor att bete sig på ett önskat sätt genom att styra deras valmöjligheter. Jag tycker man helt kan strunta i de där förvalda beloppen och gå på sin magkänsla.

Fem favoriter från Femina: Resa med handbagageBrand logo
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagage
Annons